Enkel och robust stenplockare

Stenplockarna Kivi-pekka från finska Pel-tuote har fått en lillebror. En mindre modell med en arbetsbredd på 3,3 meter.  

 

Kivi-pekka 3,3 är en mindre modell av stenplockare från finska Pel-Tuote. Tipphöjden är 2,1 meter och den låga och robusta konstruktionen ska ge säker tippning även i branta förhållanden. Foto: Isabella Odmark

Stenplockarna från Pel-tuote har tidigare funnits i fyra olika arbetsbredder, på mellan fyra och sju meter. Men nu finns även en mindre variant, med 3,3 meters arbetsbredd, som enligt Trejon inte bara fungerar i traditionell odling utan även i specialodling och för landskapsvård. 

Tack vare den två meter breda inmatningen och en behållare med fem kubikmeters volym har stenplockaren en hög uppsamlingskapacitet. Enligt Trejon kan den samla in upp till 900 kilo sten per minut och den klarar att ta upp stenar med en diameter på upp till 35 centimeter. 

– För att vara den minsta modellen i serien så har den största inmatningen, berättar Johan Schols, försäljningschef på Trejon. 

Hardox-stål

Sidorna på inmatningstrumman är försedda med kraftiga S-pinnar, som för stenarna in mot trumman. Detta skiljer modellen från de större varianterna då de är utrustade med drivna strängrotorer på sidorna. 

– Här har vi alltså i stället mindre mekaniska strängräfsor som föser in stenarna till rotorn.

Många av de delarna som kommer i kontakt med stenar är tillverkade i Hardox-stål. 

– Så det har du i stora delar av inmatningen och i baljan. Just för att det ska klara påfrestningar över tid, säger Johan. 

Unikt för Kivi-pekka

Enligt Johan har stenplockaren en flerstegssållning som är unik för Kivi-pekka. 

– Du har ett såll under inmatningstrumman, sen har du ett såll i botten på baljan och sen har du ytterligare ett när du tippar upp den. När du tippar upp den och stenarna trillar ut så har du ett såll som samlar upp jorden, så du får kvar jorden och kan återföra den till fältet. 

Mekanisk drift och en axelvikt på mindre än ett ton gör att den går att köra med en traktor med 60 hästkrafter. 

– På så sätt är den enkel och robust, och den är gjord för hårt jobb.

Varför ska man satsa på en stenplockare?

– Du vill inte ha sten på din åker. Dels för att du vill att det ska växa så bra som möjligt, dels vill du inte ha stenskador på andra maskiner senare i kedjan, säger Johan och fortsätter: 

– Det var en som sa att den bästa skörden han gör, det är när han skördar sten. För han kan använda stenen som fyllnadsmaterial till vägar eller under byggnader, annars behöver han köpa in det. Så han vinner två saker – han får bort det från fältet och behöver köpa in mindre fyllnadsmaterial.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste