Förlängt stopp för Ringhals 4

Den planerade återstarten av Ringhals 4 skjuts upp ytterligare två månader. Orsaken är att reparationen är mer komplicerad än man förutspått.

Den 31 januari tror man nu att reparationen av Ringhals 4 är klar, så att reaktorn kan startas upp. Foto: Ringhals

När Ringhals 4 skulle starta igen efter det årliga underhållet i slutet på augusti skadades tryckhållaren. Skadan innebar att anläggningen inte kunde startas, och reparationen beräknades ta tre månader. Men nu meddelar man att reparationen befaras ta ytterligare tid, och att man inte kommer kunna starta kärnkraftsreaktorn förrän 31 januari.

– Vi har nu kunnat kartlägga skadan ordentligt och vi behöver specialverktyg för att göra rent samt reservdelar. Därför har vi nu kommit fram att vi behöver ytterligare tid för reparation, säger Vattenfalls presschef Anna Collin till TT.

Dåliga nyheter

Dagens Industri skriver att beskedet är dåliga nyheter för elkunderna då stoppet väntas få stora negativa konsekvenser för elpriset, framför allt i södra Sverige. Ringhals vd Björn Linde vill dock inte spekulera i hur mycket elpriserna kan påverkas.

– Det kan jag inte svara på, det finns andra som är bättre på att bedöma det. Men det är klart att påverkan inte blir åt det positiva hållet. Men jag vill inte spekulera i en elprispåverkan. Min och Ringhals uppgift är att få ordning på det här på ett säkert sätt så fort som möjligt, säger han till SVT.

Ingen säkerhetsrisk

Enligt Björn Linde finns dock ingen säkerhetsrisk kring reparationen.

­­– Det finns ingen risk för att någon ska utsättas för radioaktivitet som tredje man. Så säkerhetsmässigt är det ingen allvarlig fråga, men såklart tappar vi mycket produktion och det tycker vi såklart inte om, säger han.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste