Inflationen steg till nio procent i augusti

Nya siffror från SCB visar att inflationstakten steg från 8,0 procent i juli till 9,0 procent i augusti. Vilket är den högsta inflationen på drygt 30 år.

I juli låg inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) på 8,0 procent, men steg under förra månaden och landade på 9,0 procent i augusti. Det visar nya siffror från SCB. Foto: Mostphotos

– Kraftigt stigande elpriser bidrog till den höga inflationstakten i augusti, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Enligt SCB steg elpriserna med 29 procent i augusti, vilket är den främsta anledningen till den ökade inflationen. Därutöver steg livsmedelspriserna för nionde månaden i rad och även flera andra kostnader för hushållen ökade, så som underhåll och reparationer av egnahem, hushållsinventarier, restaurangbesök och logistiktjänster.

– Sifforna visar att vi har en inflation om vi räknar med energipriserna på 9,0 procent. Tar vi bort energipriserna så ser vi då att inflationen letar sig in alltmer i ekonomin, för den underliggande inflationen går också upp. Från 6,6 procent till 6,8 procent, säger Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste