Här är vinnarna i Elmia Lantbruk Innovation Award

Totalt elva bidrag prisas i årets Elmia Lantbruk Innovation Award. Tre får guld och åtta tar hem en silvermedalj.

Tre guld och åtta silver delas ut i årets Elmia Lantbruk Innovation Award. Bild: Elmia Lantbruk

Det finns en stor bredd bland produkterna som får stå på prispallen, allt från drivlinor till harvar. Syftet med priset är att synliggöra och lyfta nya innovativa produkter och enligt Elmia är produkterna som prisas intelligenta, automatiska och ger lantbrukaren fördelar så väl ekonomiskt, tidsmässigt som miljömässigt. Det viktigaste för att få ett pris är att det är en produkt som bidrar till utveckling av lantbruket.

– I en tid med stora utmaningar är det extra viktigt med innovationer. Lantbruksinnovationer påverkar inte bara lantbruket utan hela befolkningen. Det behövs nya radikala produkter för att möta de utmaningar som lantbruket står inför, säger Per Frankelius, en av juryns medlemmar.

Prisutdelningen kommer ske på Elmia Lantbruks första dag, onsdagen den 19 oktober, på scenen i hall c.

– Att Elmia Lantbruk får vara en arena för innovationer och lyfta innovationskraften i branschen känns oerhört viktigt, säger Carolina Axelsson, mässansvarig för Elmia Lantbruk och juryns ordförande.

För att ta hem en guldmedalj krävs att produkten är ny på marknaden och att tekniken är principiellt ny, och att den bidrar till att utveckla branschen. Kriterierna för en silvermedalj är att juryn har bedömt produkten som en intressant nyhet, samt att produkten sticker ut bland de nominerade bidragen och har placerat sig bland de bästa när de olika kriterierna vägs samman.

 

Årets guldmedaljörer:  

Foto: Svenska John Deere AB 

Produkt: John Deere eAutoPowr växellåda
Företag: Svenska John Deere AB
Om produkten: John Deere eAutoPowr är en ny typ av steglös växellåda. Till skillnad från traditionella hydrostatiska växellådor, som är oljebaserade, är eAutoPowr elektromekanisk. Dieselmotorns kraft omvandlas till el genom en sk. elektrisk maskin och den elen driver sedan en annan elektrisk maskin som dels, via en planetväxel, driver traktorn, dels kan nyttjas för exempelvis driva hjulen på en flytgödselspridare. En lättare traktor kan därmed klara större dragbehov. 

 

Foto: Söderberg och Haak Maskin AB 

Produkt: ExactUnload, för Krone GX440/GX520 transportvagn
Företag: Söderberg & Haak Maskin AB
Om produkten: ExactUnload är ett intelligent och automatiskt system som tömmer vagnen under en förinställd läng av exempelvis en plansilo eller stuka i fält. Föraren anger plansilons längd i ISOBUS-skärmen som använder informationen för att räkna fram tömningstakten. Efter att systemet startats, ska föraren köra framåt i den uträknade körhastigheten. Allt eftersom ekipaget rör sig genom plansilon justerar systemet tömningstakten automatiskt mot den aktuella körhastigheten. Fördelen med detta är att tömningen sker väldigt jämnt, vilket skapar ett jämntjockt material plansilon igenom. 

 

Foto: Kverneland Group AB

Produkt: Siloking Straw Chopper (Siloking Halmhack)
Företag: Kverneland Group AB
Om produkten: Siloking Straw Chopper är ett tillbehör till Silokings självgående foderblandare som ser till att halmen är finsnittad redan innan den kommer i behållaren. Med finsnittad halm förkortar lantbrukaren blandningstiden väsentligt och minimerar risken för att korna sorterar fodret.

 

Årets silvermedaljörer:

Produkt: DeLaval comfort control CL
Företag: DeLaval Sales AB

Produkt: FaunaWood
Företag: Poda Stängsel

Produkt: MCP Torv
Företag: Raatec AB

Produkt: DirectInject
Företag: Söderberg och Haak Maskin AB

Produkt: IMPAX
Företag: Tama Group

Produkt: GEOSPREAD interface med lutningsgyro
Företag: Kverneland Group AB

Produkt: NZ Extreme 1250-1425
Företag: Väderstad AB

Produkt: Spirit 600 Combi InLine
Företag: Väderstad AB

Här kan du läsa mer om varje produkt.

Juryn bestod av:

Charlotte Önnestedt, Åby Storgård

Per Frankelius, Linköpings universitet

Mikael Gilbertsson, Rise

Helena Kättström, Växa Sverige AB

Rebecca Johansson, Land Lantbruk

Carolina Axelsson, Mässansvarig Elmia Lantbruk

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 15 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste