Fendt presenterar sjunde generationen av 700 Vario

Fendt bästsäljande traktorserie Vario 700 har under åren vunnit flera prestigefyllda utmärkelser sedan lanseringen 1998. Nu presenteras generation sju av traktorserien som fått många uppgraderingar av bland annat motor, design, komfort, styrka och maxhastighet.

 

Enligt Fendt går det att beställa valfri modell i sjunde generationens 700 Vario serie för leverans under kvartal ett 2023. Foto: Fendt


I den sjunde generationens 700 Vario serie kommer fem olika modeller att ingå. Fendt 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario och den största 728 Vario. Effektspannet för dessa modeller sträcker sig från 203 hästkrafter på 720 Vario till 283 hästkrafter på 728 Vario som även kan få en boost (DynamicPerformance) (DP) och slutligen hamna på 303 hästkrafter.
 

”Special Fendt Care” erbjuds till alla modeller i den nya serien. Det inkluderar förlängd garanti upp till åtta år eller 8 000 timmar. Foto: Fendt

Anpassar automatiskt

Motorn i alla fem modeller är en sexcylindrig AGCO Power på 7,5 liter. StageV avgaskraven uppfylls genom partikelfilter och en dieselkatalysator.

VarioDrive transmis­sionen är steglös och hjälper hela tiden föraren att köra traktorn i det lämpligaste läget för arbetsuppgiften. Transmissionen anpassar traktorn automatiskt för vägkörning när den kommer ut på vägen och samma sak händer när den kommer till fält. Transmissionen kör framaxeln och bakaxeln separat och fördelar kraften rätt hela tiden beroende på arbetsuppgift. Med ”pull-in-turn” ”dras” traktorn in i kurvan och ger en mycket liten svängradie.

På Fendts 900 och 1000 serie har konceptet FendtID funnits ett tag. FendtID innebär att traktorn har ett lågvarvskoncept som minskar motorns varvtal vid maxhatigheten. Fendt ger som exempel på 726 och 728 Vario att motorn endast varvar 950 rpm i 40 km/h, vilket sparar en stor mängd bränsle vid mycket transportkörning. Möjligheten att få en traktor som gör 50 eller till och med 60 km/h finns men då höjs såklart varvtalet, men inte till mer än 1450 rpm i 60 km/h.
 

Den nyutvecklade stolen kan jämföras med en exklusiv bilstol med massage, värme, kyla, svankstöd och eljustering med minnesfunktion. Foto: Fendt

Vikter och marktryck

Fendt 728 Vario har en ”Power-To-Weight ratio” på 30,5 kilo per hästkraft vilket gör den till en stark men samtidigt lätt traktor. Vill man använda traktorn till mer dragarjobb utrustas den enkelt med en frontvikt och bakhjulsvikter tills den väger upp till 15 ton.

Varje traktor kan utrustas med det däcktrycksreglerade systemet VarioGrip som ser till att föraren alltid kan bestämma sitt lufttryck i däcken. Detta medför att man enkelt kan släppa ut luft innan man åker ut i fält och på så sätt minska marktrycket. När du ska ut på vägen igen pumpar man upp däcken för att på så sätt minska bränsleförbrukningen vid vägtransport.

Krav på Säkerhet

När möjligheten finns att köra sin Fendt i 60 km/h ställs också krav på säkerhet. Här erbjuder Fendt flera olika säkra drag för att bli den perfekta transporttraktorn. Standard är dubbla bromssystem oberoende av varandra tillsammans med Fendt Reaction Steering och Fendt Stability Control som båda två arbetar för att göra traktorn bekvämare och säkrare.

I slutet på 2023 erbjuder Fendt även systemet ”Trailer Brake Assist” till alla traktorer i 700-serien. Här känner en sensor i växellådan av när kärran börjar trycka på i en nedförsbacke och aktiverar då automatiskt luftbromsarna på kärran.

Teknik i hytten

FendtOne armstödet som synts mycket den senaste tiden är nu även standard i den nya 700-serien tillsammans med en 10” skärm bakom ratten och en 12” skärm på armstödet som standard. Saknar man en tredje skärm kan en 12” skärm väljas till och monteras uppe till höger i hytten. Denna skärm kan även fällas upp för att inte vara i vägen när den ej används.

Smarta funktioner som erbjuds:

 • GPS Fendt Guide
 • Sektionskontroll
 • Variabel giva
 • Fendt Contour Assistant
 • Fendt Turn Assistant

Hytten VisioPlus

Från och med sent 2023 kommer den även utrustas med kupéfilter som uppfyller alla krav för att ingå EU:s krav i klass fyra skydd mot föraren. Filtret skyddar föraren från damm och all typ av växtskyddsmedel och dess ångor.

Hyttens framruta är välvd upp mot taket för att göra lastarjobb på hög höjd lättare och bekvämare. Högra dörren är utrustad med vindrutetorkare och i både fronten och baken sitter det monterade kameror för bättre sikt vid på och avkoppling av redskap.

I hytten hittar vi även kombinerad värme- och kylbox för mat som kan reglera sin temperatur mellan 0–16 grader och 45–65 grader.

Förarstolen kommer med många lyxiga tillval:

 • Flera kyllägen i stolen
 • Flera värmelägen i stolen
 • Fyrvägs svankstöd
 • Justerbara sidor i midjan
 • Massagefunktioner
 • Elstyrda sätesreglage med minnesfunktion till alla olika förare för snabbare inställning av stolen.

Stark Frontlastare 

Till alla modeller i 700-serien finns frontlastaren Fendt Cargo 6,100 som erbjuds med vågfunktion för att alltid hålla koll på hur mycket det man lastar väger. Frontlastaren har i samband med 700-seriens lansering vidareutvecklats till något ännu bättre menar Fendt som presenterar ”Pro” varianten i slutet av 2023. Fendt menar att det är en stark frontlastare som lyfter upp till 4,85 meter.

Hydraulpumpens flöde är 220 liter/minut.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste