Dåliga tider för danska grisföretagare kostar slakterianställda jobbet

Avräkningen i den danska grisbranschen släpar efter kostnaderna och många grisföretagare väljer att kasta in handduken. Situationen drabbar nu 350 anställda på Danish Crowns slakterier, som nåtts av besked om uppsägning. 

Danish Crowns notering matchar inte grisföretagarnas utgifter. Nu sägs 350 medarbetare upp. Foto: Mostphotos

Bara två år tillbaka i tiden såg Danish Crown en stigande tillförsel på grisar, i spåren av att Tyskland drabbades av afrikansk svinpest. Men rekordhöga priser på foder och energi i kombination med ett alltför lågt grispris gör nu att många danska grisföretagare drar ner på eller lägger av med sin produktion. Flera irriterade röster från personer i branschen har höjts på sistone kring att den danska noteringen ligger under flera andra ledande europeiska grisländers. 

Mister jobbet

Färre grisar till slakt tvingar Danish Crown att dra ner på kapaciteten i två av sina slakterier. Därför har nu 75 medarbetare vid slakteriet i 75 i Ringsted samt 275 vid slakteriet i Sæby sagts upp. 

– Det är verkligen en trist situation. De anställda som berörs av detta har gjort en utmärkt insats. Sedan hösten 2020 och fram till för några veckor sedan har vi nästan konstant haft fler slaktgrisar än vi klarat av att slakta. Nu ser bilden helt annorlunda ut och det gör ont att vi nu av allt att döma ska ta farväl av runt 350 duktiga medarbetare, säger Per Laursen som är produktionschef på Danish Crown, i ett pressmeddelande. 

Nu sätts en handlingsplan i gång för att om möjligt hjälpa de uppsagda personerna ur arbetslösheten.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Djupt oroande utveckling för svenskt jordbruk

Förra året var sannolikt det mest lönsamma för svenskt jordbruk sedan EU-inträdet. Detta år ser lönsamheten ut att bli sämre, men ändå historiskt sett god. Likväl är investeringsviljan inte minst i djurhållningen låg och vi går mot minskad produktion av gris, fågel och mjölk. Hesa Fredrik bör ljuda över stad och land. Den svenska naiviteten om mervärden för hela produktionsvolymen och bibehållen produktion trots nationella särregler och nationella merkostnader, måste få ett slut.

 

Kommentera