Tyska staten tar över ryskägda raffinaderier

Det ekonomiska kriget mellan Ryssland och EU får nu ytterligare konsekvens. Tyska staten tar över förvaltningen av ryska energibolaget Rosnefts tyska raffinaderiverksamhet. 

Rosneft-anläggning. Foto: LIUDMILA YAGOVITINA, Mostphotos.


Tyska staten befarar vikande tillgång till raffinerade petroleumprodukter. Rosneft har processat rysk olja och när flödet av den till Tyskland minskar befaras de minska raffineringen. Nu vill tyska staten säkerställa att raffinaderierna ska raffinera olja även från andra länder.

Rosneft har tre raffinaderier i Tyskland: PCK i nordöstra Tyskland och Bayernoil och Miro i södra Tyskland. De tre raffinaderier har tillsmmans 12 procent av tyska raffinaderikapaciteten. 


PCK producerar 90 procent av petroleumprodukterna till Berlin-området, inklusive flygbränsle. Det är främst den regionens sårbarhet som tyska staten vill minska. 

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 17 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Traktorers utveckling och funktionerna vi inte tänker på att vi använder

Krönika: Sedan den första traktorn började att tillverkas i slutet på 1800-talet så har maskinen utvecklats på många olika sätt för att följa med utvecklingen i de agrara näringarna. Självklart i framför allt motoreffekt och växellådor men samtidigt har även ett intensivt arbete pågått med olika funktioner för att förbättra förarkomfort, effektivitet, säkerhet och design.

 

Kommentera