Riksbanken höjer styrräntan

Riksbanken har i dag meddelat att styrräntan höjs med 1 procent, vilket är den största höjningen sedan 1990-talet.

Styrräntan höjs från 1 procent till 1,75 procent, det meddelade Riksbanken den 20 september. Foto: Thinkstock

Höjningen innebär att styrräntan hamnar på 1,75 procent, vilket gäller från och med 21 september. Syftet med räntehöjningen är att bromsa inflationen.

”Inflationen har blivit högre än i Riksbankens föregående prognos i juni och den väntas stiga ytterligare under året. Direktionen bedömer att penningpolitiken nu behöver stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet, jämfört med bedömningen i juni. Direktionen har därför beslutat att höja styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent.”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Enligt Riksbanken väntar fler höjningar framöver.

”Prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret. Inflationsutvecklingen framöver är fortsatt svårbedömd och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet.”, skriver Riksbanken.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Traktorers utveckling och funktionerna vi inte tänker på att vi använder

Krönika: Sedan den första traktorn började att tillverkas i slutet på 1800-talet så har maskinen utvecklats på många olika sätt för att följa med utvecklingen i de agrara näringarna. Självklart i framför allt motoreffekt och växellådor men samtidigt har även ett intensivt arbete pågått med olika funktioner för att förbättra förarkomfort, effektivitet, säkerhet och design.

 

Kommentera