Slut med burägg i Danmark

Efter en övergångsperiod på tolv år, som startar 2023, kommer det vara förbjudet att producera burägg i Danmark. Det meddelar den danska livsmedelsministern Rasmus Prehn.

Med start 2023 börjar förbjudet att föda upp burhöns i Danmark. Foto: Mostphotos

Beslutet om att avveckla burhönsen i landet togs av beslutsfattare för två år sedan, men nu har livsmedelsministern Rasmus Prehn satt ett slutdatum.

Förbudet kommer att påverka sju uppfödare som tillsammans står för nästan vart femte ägg som produceras i landet. Även om de flesta livsmedelsaffärer inte längre säljer burägg, används äggen fortfarande i bland annat livsmedelsindustrin, på restauranger och av läkemedelsföretag.

Livsmedels- och jordbruksministeriet bedömer att användarna av burägg sannolikt kommer använda andra typer av danska ägg i framtiden, när buräggen är förbjudna.

– Burhöns lever – som namnet antyder – hela livet inlåsta i små burar med begränsat utrymme för att flaxa med vingarna. Danmark är på många sätt ett ledande land inom jordbruket och det måste vi också vara när det gäller djurskydd. Därför har vi beslutat att förbjuda produktion av burägg från 2023. De flesta stormarknader säljer inte längre burägg och konsumenterna väljer ofta andra typer av ägg när de har möjlighet. Med förbud mot produktion av burägg måste vi få med de sista ombord på djurskyddsvagnen, så att produktionen av burägg blir ett minne blott i Danmark och förhoppningsvis inspirera andra länder att göra detsamma, säger, Rasmus Prehn, enligt EffektivtLandbrug.

Uppfödarna av burhöns kommer få tolv år på sig att gå över till en annan produktionsform.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på. 

Kommentera