Att inte utveckla är att avveckla 

Krönika: Så var de två åren på agroteknikerutbildningen till ända. Jag har gått från att vara en person med ganska svagt självförtroende till en som numera vet att jag kan exakt det jag bestämmer mig för. Det är jag tacksam att utbildningen gett mig. Utöver det har jag lärt mig otroligt mycket, viktigast av allt är nog hur jag tar reda på det jag vill veta på ett bra sätt. 

 

En utökad kunskapsbank har medfört ökad insikt av hur mycket djupare jag kan förstå olika moment och beslut som tas. Att dessutom kunna bidra med olika synsätt, att reflektera över och applicera det jag vet är häftigt och ger en känsla av att jag kan bidra till framtiden. Uttrycket att kunskap är makt är något jag än mer förstår nu. 

Tidigt i juni tog vi examen och kastade oss rakt ut i arbetslivet. Det var lite vemodigt att sluta, det måste jag erkänna. Men även skönt att få börja jobba och framför allt att slippa leva med studentekonomi. Efter att tidigare ha arbetat med grisar arbetar jag nu på Uddetorpsskolan som instruktör på lantbruket och växtodlingslärare. Lustigt nog så kände jag att det var dessa ämnen som var min största utmaning, och det blev ett tvärt kast från de strikta rutinerna i grisstallarna till arbetet med eleverna. Men under utbildningen lärde jag mig att jag faktiskt löser utmaningar ganska bra, så varför inte ta sig an en? 

Oavsett om ett jobb endast innebär ett hopp mellan arbetsplatser men bestående arbetsuppgifter, eller ett tvärt byte av bådadera, så inträffar en smärre livskris. Känslan av att man inte kan någonting, inte hittar någonstans och samtidigt vill prestera sitt allra yttersta kan för många kännas väldigt jobbig.

Tack och lov så började min livskris släppa väldigt fort efter att jag börjat på Uddetorp. Visst känner jag mig fortfarande lite vilsen, osäker och har stor prestationspress, men jag vill inte kalla det prestationsångest eftersom pressen mest motiverar mig att försöka göra ännu bättre ifrån mig. 

Det kan vara svårt att komma in i rutinerna på en ny arbetsplats och att lära sig jobbet, något som de som tar hand om en nyanställd bör ha med sig. Att ha bra personer omkring sig hjälper till med att skapa ordning i kaoset. Trygghet är otroligt viktigt för mig. Utan den kan jag, liksom många andra, inte prestera mitt yttersta. Personer reagerar olika under press. Jag gillar en viss press, men behöver känna mig väldigt trygg för att våga leva ut det jag kan. 

Mina nya kollegor och chefer får mig att känna mig just trygg, även fast jag stundtals känner mig lite osäker i olika situationer. Kollegorna och eleverna gör att jag både trivs och har roligt varje dag. Det var länge sedan jag skrattade så mycket och ofta som jag nu gör dagligen. Även det sporrar mig att fortsätta försöka bli bäst på det jag gör, för att bli bara ”bra” känns inte tillräckligt för personlig del. 

Jag hoppas verkligen att jag kommer att lyckas med mitt mål, men även att jag lyckas ha skoj under tiden. Det är troligen fler än jag som behöver lära sig det. Målmedvetna hjärnor glömmer oftast bort annat än det mest nödvändiga för måluppfyllelsen. Men än så länge tycker jag att möjligheterna ser väldigt goda ut!

Med tiden vet jag att jag kommer att möta nya utmaningar och att de många gånger kommer sitta i mitt eget huvud.  Ett mantra jag lärt mig de senaste två åren är uttrycket ”att inte utveckla är att avveckla”. Den här meningen har hängt med mig sedan första terminen och ger ett intressant reflektionstillfälle för både företagande och ens egna utveckling. 

Ett företagande som slutat utveckla sin verksamhet gör det troligen av en anledning: kanske är man nöjd - en sak man aldrig får bli för att utvecklas - eller så räcker kanske inte ekonomin till. I båda fallen leder lösningen till två alternativ: utveckla eller avveckla? Detsamma gäller nog till viss del den personliga utvecklingen. Utveckling på ett eller annat sätt är en investering i sig själv. 

Så ser jag utmaningen som mitt nya jobb ger mig. Det är klart en läskig utmaning, men om det inte skrämmer en lite har man då drömt stort nog? Och kommer det annars ge en utvecklingen man behöver? 

 

Stina Andersson
Nyexaminerad agrotekniker

Artikeln publicerades tisdag den 27 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på.

Kommentera