Det är stabilt

Krönika: Skog och mark är tryggt, frågor på det? I oroliga tider funderar alla på vad som ska hända med värdet på deras fastigheter. Inflation, högre räntenivåer och höga elpriser som påverkar den löpande kostnaden är bara några faktorer som påverkar värdet på fastigheterna runt om i landet. Men finns det skillnader i hur olika fastighetstyper påverkas av vad som händer i omvärlden?

 

I september 1992 blev den rörliga räntan 500 procent. Jag hade jobbat två veckor inom den agrara banksektorn och funderade på om jag valt rätt bransch och framförallt vad skulle hända med alla fastighetsägare. Med utgångspunkt i detta årtal har jag genom åren roat mig med att jämföra hur prisindex för olika fastighetstyper hanterat upp- och nedgångar i marknaden i förhållande till varandra. Självklart påverkas hela marknaden men det går också att se skillnader.

Återhämtningen efter den stora fastighetskrisen 1992 tog många år, men det var en fastighetstyp som kom tillbaka lite snabbare. Vilken då?

Nästa dramatiska tillfälle inträffar i samband med Lehman kraschen i september 2008. Det fanns en fastighetstyp som stod emot lite bättre de efterföljande åren och där priskorrigeringen kom med viss eftersläpning. Vilken då? Vi flyttar fram till nutid och pandemiåren. Fastighetspriserna stiger dramatiskt under 2020 och 2021. Det fanns en fastighetstyp som också steg kraftigt i pris, men inte alls i samma utsträckning som de andra. Vilken då? 

Misstänker att ni redan vet svaret men lantbrukstaxerade fastigheter har haft ett prisindex vars utveckling skiljer sig något från småhus och fritidshus under perioden. I ärlig­hetens namn ska väl sägas att resan för hyreshus under perioden från mitten av nittiotalet varit stadigt uppåtgående utan dramatiska avbräck. Men i jämförelsen med småhus och fritidshus verkar det som lantbruk återhämtar sig snabbare och inte dras med lika mycket i en stark marknad. Lite lagom och lite tryggt.

Ovanstående kan kanske vara intressant att ha i bakhuvudet när du betraktar ditt förslag på fastighetstaxering för lantbruksfastigheter 2023, läser halvårsstatistiken för skogsfastigheter från Ludvig & Co eller Jordbruksverkets senaste statistik över prisutvecklingen på jordbruksmark och gläds åt värdeuppgången eller förfasas över ökningen och ångrar ej genomförda affärer för några år sedan. 

Med facit är allt lätt, men det roliga är att komma fram till svaret. I det här fallet är priset svaret och facit kommer först om några år. Tryggt att veta.

 

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades fredag den 30 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på.

Kommentera