Passa på att tanka idag

I natt försvinner den tillfälliga skattesänkningen på diesel och bensin. Det innebär att dieseln från midnatt kommer bli nästan två kronor dyrare vid pump.

Nu försvinner den tillfälliga skattesänkningen på drivmedel, men Sverige har däremot fått godkänt att sänka skatten på bensin och diesel under EU:s miniminivå i tre månader. När och om det kommer införlivas är oklart. Foto: Mostphotos

Det var i våras som riksdagen beslutade att tillfälligt sänka skatten på bensin och diesel fram till sista september. Anledningen var omvärldsläget och de rusande priserna på drivmedel och el. Sänkningen innebar att priset vid pump sjönk med ungefär 1 krona och 80 öre, men nu är sista september här och skattesänkningen försvinner.

Enligt uppgifter från LRF ska detta dock inte påverka kostnaden för diesel som används inom lant- och skogsbruket eftersom skatteåterbetalningen, som är en del av krisstödet som det beslutades om i våras, ökar motsvarande. Men skattehöjningen påverkar likviditeten negativt.

EU godkände sänkning

Nytt på ämnet är att EU-ländernas näringsministrar under torsdagen den 29 september godkände Sveriges begäran om att få sänka skatten på bensin och diesel under EU:s miniminivå i tre månader.

Nyhetsbyrån Direkt skriver att enligt ministerrådets utkast till beslut skulle sänkningen av energiskattesatsen motsvara 2,73 kronor per liter för bensin och 1,06 kronor per liter för diesel. Slutpriset sänks ytterligare av att momsen också minskar.

Enligt SVT är det nu upp till den tillträdande regeringen om möjligheten ska användas, då partierna i så fall måste lägga ett förslag till riksdagen eftersom det skulle innebära en stor påverkan på budgeten.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 30 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på.

Kommentera