Här produceras, torkas och lagras tiotusentals ton utsäde

Att växtodla 2 450 hektar hör inte till vanligheten i Sverige, men i Skåne utanför Lund finns Björnstorps & Svenstorps Gods där marken brukas flitigt. Här finns en enorm tork- och lagrings­anläggning som tar hand om tre Claas-tröskors ständiga leveranser av spannmål­ ­under skördetid.

 

Längst bort i bild syns Svenstorps slott som varit familjeägt i många generationer. I de tre avlånga byggnaderna, närmst i bild, syns den stora tork- och lagringsanläggningen. 
Foto: Valdemar Jensen


Björnstorps & Svenstorps Gods består av två stora gårdar som tillsammans blir till ett stort gods. På Svenstorp finns den stora torkanläggningen där torkchefen Viktor Nilsson jobbar dagtid när kollegan som jobbar natt är hemma och vilar.

– Godset växtodlar 2 450 hektar där alla grödor förutom raps och sockerbetor säljs som utsäde. Därav ställs det extra höga krav på renlighet och kvalité längs hela vägen men framför allt i torken. När vi tröskar som mest hinner ibland varken torken eller jag med allt, då får jag bra hjälp av kollegor och våra stora uppläggningsplattor här mellan byggnaderna, säger Viktor.

Mellan byggnaderna finns två stora asfaltsplattor där spannmålen tippas om torken ligger efter, då får Viktor med hjullastaren succesivt tippa i en skopa eller två efter vad torken mäktar med. I de gamla fina byggnaderna var det för många år sedan kostall och ensilagelager men det har under åren byggts om till torkanläggning och lager. På Svenstorp finns möjligheten att lagra 18 000 ton vete om man enbart skulle odla vete, vilket de inte gör.

– Maxkapaciteten är 18 000 ton men alla fickor kan inte fyllas fullt ut när man odlar och lagrar olika grödor. När alla fickor är ”fulla” kanske man som bäst kan lagra mellan 15–16 000 ton. Det är en gammal tork- och lagringsanläggning som hela tiden moderniserats och blivit bättre. Framöver väntar stora tekniska förbättringar genom ett samlat system för hela torkanläggningen, just nu springer jag mellan tre olika system som jag måste ha koll på. Det nya systemet kommer göra mitt jobb enklare och torken än mer effektiv och kvalitetssäker, säger Viktor.
 

Torkchefen Viktor Nilsson hämtade andan innan Jordbruksaktuellt fick en rundtur.

Torkens värme

För att värma torken eldas antingen 44 halmbalar per dag eller motsvarande mängd sållade rester från damm- och bossavskiljningen. Från det som eldas skapas 300 MW värme i timmen som även värmer husen på gården året om.
 

Snabb koll i damm- och bossavskiljaren.

Självgående Personal

Martin Jönsson är inspektor på godset och trivs mycket bra i sin roll.

Vad innebär det att vara Inspektor på Björnstorps & Svenstorps Gods?

– Det är ett stort ställe med mycket folk där logistiken är mycket viktig för att få ett bra flyt i arbetet. Sen har jag fantastisk hjälp från mina två driftledare på vardera gården, en på Svenstorp och en på Björnstorp. Personalen här är otroligt självgående och duktiga, vilket gör mitt jobb både lättare och roligare, säger Martin.

På godset arbetar 16 heltidsanställda tillsammans med några praktikanter och sommarjobbare. Många av de heltidsanställda och nästan alla praktikanter bor i något av de många hus och lägenheter som godset äger i närheten av gårdarna.

 – Det finns flera lantbruksgymnasier i närheten av båda gårdarna som vi gärna tar emot elever från. Det är bra för oss och eleverna att de kommer hit. Vi får hjälp av de duktiga eleverna och eleverna ges möjligheten att visa vad de går för, inför en eventuell anställning, säger Martin.

Godset har en väl tilltagen maskinpark för att kunna bruka all mark. Hur tänker ni för att uppnå en driftsäker maskinpark till lägsta maskinkostnad?

– Köper man en maskin i dag är det absolut viktigaste, enligt mig, servicen bakom. Servicen väger absolut tyngst men även andra faktorer spelar också in såklart. Bränsleförbrukningen har blivit något man kollar lite extra på i och med de höga priserna. Personalen ska ha något att säga till om, det är viktigt att de anställda trivs i maskinen men samtidigt får priset inte skilja sig allt för mycket, säger Martin.
 

Ett 1 500 ton tungt bankvalv med raps. 

Insatsvaror

Martin säger att de har säkrat upp all gödning inför kommande säsong. Gödningen har de blivit tilldelade i portioner men han menar också på att man börjar tänka lite annorlunda kring exempelvis dieselförbrukning.

– Gödningen är extremt dyr men det känns skönt att vi säkrat upp ett tag framöver. Dieseln är också extremt dyr vilket gör att vi kanske håller igen lite på exempelvis plöjningen. Jag är egentligen mycket för att plöja men vi måste göra det som krävs för att alltid behålla marginalerna på vår sida. Marginalerna är just nu väldigt fördelaktiga och man kanske gör fel i att snåla på gödningen och dra ner på plöjningen men risken att det blir torka eller lera av alltihop är samtidigt skyhög.

Martin menar att klimatet inte är sig likt som för exempelvis tio år sedan när klimatet var mer stabilt och det ständigt var lite av varje, regn, sol och värme.

– Skörden i år har sett väldigt bra ut men man kan inte längre lita på klimatet. Skulle vi satsat fullt på plöjningen och insatsvarorna till dessa extrema priser och sedan drabbas av ett år som 2018 igen, när vi fick en tredjedels skörd, så går det åt pipan på riktigt. Där får man göra en avvägning eftersom vi inte rår på vädrets makter, säger Martin.

Framöver kommer godset satsa mycket på bevattning. De har redan börjat planera för att bygga dammar och bevattningssystem runt sina fält.

 

Samtidigt som det tröskades vete på Björnstorp såddes det raps på Svenstorp. Här sår John Deere 8360R med Väderstad TopDown och John Deere 6215R är hack i häl med den 18 meter breda Dalbo välten och slottet i bakgrunden.

 

Samtidigt som det tröskades vete på Björnstorp såddes det raps på Svenstorp. Här sår John Deere 8360R med Väderstad TopDown och John Deere 6215R är hack i häl med den 18 meter breda Dalbo välten och slottet i bakgrunden.

 

Martin Jönsson tog inspektorjobbet på godset 2021. 

 

Under en dag med rätt förhållanden kör de tre Claas Lexion 780 tröskorna in ungefär 130 hektar vete. När Jordbruksaktuellt var där fanns även en Fendt IDEAL 10 demo tröska på plats. 

 

Maskinpark:

Tre Claas tröskor, Lexion 780 med 40 fots skärbord

Två 8360R John Deere traktorer

Fyra 6215R John Deere traktorer

Två 7310R John Deere traktorer

En 8530 John Deere traktor

En Valmet som används mest i skogen

En Ljungby L12 lastmaskin

En Volvo L60 lastmaskin

En Volvo grävmaskin EC24

Två självgående John Deere 5640 sprutor 36 meter breda 

En bogserad John Deere 840i spruta 36 meter bred

En bogserad 36 meter Rauch rampspridare för gödning

Väderstad Rapid 6 meter såmaskin

Väderstad Rapid 8 meter såmaskin

Väderstad Tempo såmaskin 

En Väderstad Topdown som bland annat sår raps

Flera plogar, harvar och vältar

Kleine 24 radig betsättare

Europa Tiger betupptagare

Många vagnar från bland annat Metsjö

 

Antal hektar jord och skog:

2 450 hektar odlingsbar areal

200 hektar träda

2 000 hektar skog

Odlar:

500 hektar raps

850–900 hektar vete

500 hektar korn 

350 hektar betor

180–200 hektar gräsfrö

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 01 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på.

Kommentera