Dubbelt så dyr i el i september

September blev en ny rekorddyr månad för Sveriges elkonsumenter. Prisuppgången är i flera områden 100% jämfört med samma månad 2021. 

Elmarknaden förändrades rejält i september. I norra Sverige, elområde 1 blev månadspriset astronomiska 551% av priset i augusti. Priset steg från 18 till 100 öre per kWh, exklusive alla tillkommande avgifter och skatter. I slutet av september har tidvis alla elområden haft samma höga elpris. Månadspriset mildrades av låga priser under några milda, blåsiga dagar i slutet av månaden.

För södra Sverige, elområde 4 var elpriset i september 242 öre. I september 2021 var det 123 öre och i augusti 2022 305 öre.

Fler länder har under september presenterat kraftiga subventioner för att lindra effekten av de höga energipriserna. I Sverige har ännu inga konkreta stöd beslutats. 

 

Foto: Mostphotos.


Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 01 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Äganderätten ska offras på vindkraftens altare

Riksdagen antog 2017 ett mål att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2040. Precis som på drivmedelsområdet ska Sverige gå först i denna utveckling. Målet ska nås utan kärnkraft eller utbyggnad av vattenkraft. Torv har klassats som ej förnybar och politikernas budskap om huruvida energigrödor från åkermark ska vara okej eller ej varierar mellan åren. Det blir inte många energikällor kvar att välja på. Regeringen vill nu ”lösa” det genom att försvaga äganderätten och det kommunala självbestämmandet.

 

Kommentera

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på.

Kommentera