Foderbrist i sydost - Ytterligare ett svårt år för grovfoderproduktionen

Torka har ställt till det för andraskörden i sydöstra Sverige, och vissa lantbrukare har inte kunnat få in tillräckligt med foder. Det berättar Sanna Andersson, produktionsrådgivare på Växa i Kalmar.

 

I sydöstra Sverige har torkan drabbat många djurhållare hårt, och i vissa delar blev det inte någon andraskörd att prata om. Det tillsammans med låga foderlager och att även majsskörden i området har påverkats negativt skapar en tuff situation. Foto: Carolina Wahlberg


– Det kan skilja bara en mil mellan där det är bra och där det är jättetorrt. Men generellt kan man säga att norra Öland har haft det extra tufft, även om det är tufft på många andra håll också, säger Sanna Andersson.

En anledning till att det varit extra tufft är att värmen kom tidigt, i stort sett direkt efter förstaskörden.

– Vi fick i princip inget regn i maj förutom den veckan alla ville köra ensilage. Så man kan säga att hela våren var torr, och så blev det väldigt varmt tidigt i juni.

Sanna berättar att i vissa delar av hennes område påminner läget om 2018. Men att 2018 i vissa delar till och med kan ha varit bättre eftersom det då kom regn i augusti vilket gjorde att många kunde bärga en vettig tredjeskörd samt att många har mindre foderlager i år än man hade 2018.

– 2017 var ett bra foderår, så man har en snålare ingång i år.

Sanna Andersson, produktionsrådgivare på Växa i Kalmar, berättar att en del lantbrukare behöver köpa in foder.
Foto: Charlott Andersson

Olika strategier

Hon berättar att en del lantbrukare i området kunnat ta en andraskörd, medan det på andra ställen inte funnits något att köra. Hon säger också att de finns olika strategier för hur man ska klara fodertillgången framöver.

– Det är många som har börjat fundera på fiberkraftfoder och många har köpt in grovfoder. Sen kom det regn för några veckor sedan så vissa funderar på om det kommer gå att få ihop en tredjeskörd, även om det då i praktiken blir en sen andraskörd.

Finns det grovfoder att köpa?

– Vår känsla är att det finns foder att få tag i. Men sen har ju frakterna blivit dyrare med ökade dieselpriser. Man får räkna på om man kan köpa in grovfoder eller fiberfoder, eller en kombination av båda. Jag vet några gårdar som kunnat köpa containrar med hackat ensilage och kört hem det direkt vid skörd, och det är ju toppen, för alla kanske inte kan hantera rundbalar på ett bra sätt.

Fiberkraftfoder kan enligt Sanna vara ett bra alternativ för vissa, i stället för att köpa in grovfoder.

– Har man exempelvis svårt att köpa ett större parti grovfoder utan måste köpa rundbalar från olika ställen så kan kvaliteten vara väldigt varierande. Köper du fiberfoder så vet du vad du får, och det kan i vissa fall vara ett lönsamt alternativ. Men man kan inte ersätta hela foderstaten med det.

Lägg upp en plan

Behöver man köpa in grovfoder, och köper det på rot, vill Sanna trycka lite extra på vikten av att komma överens om priset och hur man ska värdera fodret innan man får hem det.

– Så man vet var man har varandra så det inte blir något tjafs efteråt. Man kan exempelvis värdera fodret med en analys. Har man priset kan man ju också räkna på om det är en bra affär. Men sen kostar det alltid att köpa in foder.

Något annat som är viktigt är att ta tag i problemet på en gång, och inte vänta tills man ser att det saknas foder.

– Att man lägger upp en plan, och inkluderar banken tidigt och pratar med dem om hur man ska kunna betala. Man får tänka som man gjorde 2018.

Har ni sett några konsekvenser som att lantbrukare börjat skicka sina djur tidigare till slakt på grund av foderbrist?

– Generellt har vi inte sett det än, men jag tror kanske att man kommer vara lite mer på tå och fundera mer på hur man kan optimera sin produktion. Har man exempelvis en ko som gått ner i mjölk kanske man skickar henne, och på så sätt spar lite foder, i stället för att låta henne gå en månad till.

Sämre majsskörd

Sanna berättar att det tyvärr inte bara är vallen i området som haft det tufft, utan att även majsen har sett dålig ut på vissa håll.

– I vårt område är vi väldigt beroende av majsen och den är en stor del i foderstaten hos många, så folk var ändå rätt lugna fram till början av augusti då även majsen började se lite dålig ut. Vissa kommer att skörda majsen tidigare beroende på att den håller på att vissna ned. På vissa ställen har det dock kommit regn så en del majs kanske piggar på sig, men vår majsskörd kommer bli mindre än normalt.

Om man som lantbrukare har majs som ser dålig ut, vad ska man tänka på?

– Då får man skörda den tidigare, för det är bättre att skörda den när den är grön så kon kan ta upp näringen. En nedvissnad majs är mindre smaklig och näringsinnehållet försämras. Så håll koll på ts-halten när det är dags att skörda.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på.

Kommentera