Normbrytaren Nexat var på kortvisit i Väderstad

Väderstad AB gav Jordbruksaktuellt möjligheten att titta närmre på den transformerliknande framtidsmaskinen Nexat. Maskinen skulle i framtiden kunna ersätta stora delar av en stor gårds maskinpark.

 

Här fick Nexat visa upp sig på ett av flera testfält som Väderstad har runt sin fabrik. Här syns också de fyra gula sålådorna från Väderstad som rymmer 4 000 liter styck. Maskinen har på så vis med sig mycket mer utsäde och gödning än vad en vanlig såmaskin i dag får med sig ut i fält.Foto: Valdemar Jensen


Nexat befann sig i Sverige två dagar för uppvisning på uppdrag av Väderstad AB. Denna maskin har utvecklats och testats under en lång tid för att vara där den är i dag utvecklings- och funktionsmässigt. Och det finns många anledningar till varför både Nexat och Väderstad ser maskinen som en framtidslösning för de större jordbruken i världen.

– Nexat är kort beskrivet en traktor som kan byta mellan flera olika redskap precis som en vanlig traktor. Skillnaden är att den här maskinen är en ”allt i ett traktor” som kan göra alla uppgifter som krävs under en säsong. Det går att byta redskap mellan kultivator, såmaskin, växtskyddsspruta och tröska. På så vis kan en gård med stor maskinpark i framtiden byta ut större delen av maskinparken mot endast en Nexat med fyra redskap, säger Fredrik Gustafsson, kommersiell produktchef på Väderstad.
 

Från vänster sitter Lars Schulte-Ubbing, produktspecialist på Nexat, och Malte Brink, produktchef på Nexat, bekvämt i den hydrauldämpade hytten med en mycket bra översikt på vad som händer.

Tekniken kommer i kapp

Denna typ av ”traktor” kallas Gantry-traktor och är egentligen inget nytt. Men däremot har tekniken nu kommit ifatt och skapat nya möjligheter igen för Gantry lösningen, menar Fredrik. Gantry betyder egentligen att man har en lång bom mellan hjulparen och i bommen hänger man redskapet. Problemen med de första Gantry lösningarna var transporten mellan fält men det har företaget löst nu genom eldrift.

– Nexat drivs i grunden av två dieselmotorer, som i sin tur driver en varsin generator, som i sin tur driver varje hjuls enskilda elmotor. Genom eldriften behövs inga drivaxlar, kardanaxlar eller växellådor längre och man behöver inte ta hänsyn till hjulvinklar. Det går elkablar från generatorerna till varje hjul som gör att hjulen kan vridas nästan hur som helst utan att elkablarna påverkas. När maskinen är klar på fältet och ska transporteras till nästa fält vrider den enkelt varje hjul 90 grader och kan transportera sig själv i längdled på vägen med en bredd på 3,5 meter, säger Fredrik.

De två dieselmotorerna är av märket Liebherr och ger ifrån sig 550 hästkrafter var. Med totalt 1100 hästkrafter blir Nexat en mycket stark maskin som kan jobba mycket effektivt med sitt nästan 14 meter breda jordbearbetningsredskap, sin 70 meter breda växtskyddsspruta från Dammann och det 15 meter breda Geringhoff-skärbordet vid tröskning.
 

Bakom de silvriga plåtarna gömmer sig två Liebherr 550 hästkrafter starka dieselmotorer som driver varsin generator som förser maskinens alla eldrivna komponenter med ström.

Minimalt markpackad yta

Eftersom maskinen kan användas året om till alla arbetsuppgifter under växtföljden så kan maskinen alltid använda samma hjulspår. Detta kallas CTF - Controlled Trafic Farming. Genom att maskinen alltid kan köra i samma hjulspår blir endast 5 procent av fältet påverkat av hjulspår/markpackning och 95 procent av fältet förblir endast bearbetad jord. Detta ska enligt företaget öka skördarna, öka kolinlagringen, minska markpackningen och minska koldioxidutsläpp eftersom man aldrig behöver alvluckra.
 

Väderstads rad med Tempoenheter lyser ”Väderstadrött”.

Nexats marknad

– Detta är inte en maskin som passar in på alla länders marknader. Två stora hoppfulla marknader för Nexat var Ryssland och Ukraina men bara över en natt försvann den möjligheten. Nu har företaget i stället riktat in sig mer på Nordamerika och andra länder med stora fält där Nexat skulle kunna effektivisera och jobba för ett lönsammare jordbruk. Maskinen kan gå dygnet runt på stora fält med långa avstånd mellan vändtegarna. Jag har svårt att se en Nexat maskin i Sverige inom de närmsta åren i denna storlek men i framtiden vet ingen vad som händer, säger Fredrik.

Det återstår några år innan Nexat är klar för försäljning. Det behöver genomföras mer tester, designutveckling och andra förbättringar, även om de kommit väldigt långt under de tolv år som de hållit på att utveckla maskinen till vad den är i dag, menar Fredrik.
 

Från vänster Fredrik Gustafsson, Malte Brink och Urban Hammarström, innovation Manager på Väderstad.

Väderstads delar

För att Nexat snabbt skulle kunna utveckla en kultivator och såmaskin tog man kontakt med Väderstad som valde att gå med i projektet.

– Vi ansåg att det var ett intressant framtidsprojekt där vi gärna ville vara delaktiga och få möjligheten att bidra, utveckla och påverka med det som Väderstad kan bäst, agronomi. I dag har vi vår såenhet Tempo kopplad som vi tillsammans med Nexat monterat ihop i deras fabrik nere i Tyskland. Vi har även byggt en version av kultivatorn Carrier som passar på maskinen.

Hur kommer det sig att maskinen är här i Sverige nu?

– Vi har haft sälj kickoff på Väderstad och haft mycket Väderstad personal från hela världen här på plats i Väderstad. Vi fick som tur var loss Nexat från testgården nere i Tyskland under två dagar och fick möjligheten att köra hit den med lastbil för att visa upp den internt för alla våra medarbetare.

Innan Nexat anlände kom den ifrån en gård i Tyskland där den sått 2000 hektar med Väderstads Tempoenhet. Efter sina två dagar i Sverige skulle den snabbt tillbaka ner till Tyskland och sättas i arbete igen.

 

Fredrik Gustafsson, kommersiell produktchef på Väderstad, ser fram emot att få ut Nexat tillsammans med Väderstad på marknaden inom några år.

 

För en erfaren förare menar företaget att det tar tio minuter att byta redskap, från tröska till kultivator i detta fall. Foto: Nexat GmbH

 

Med krabbstyrningen blir maskinen smidigare i sitt vägtransportläge. 
Foto: Nexat GmbH

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 15 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste