Inspiration för innovation

Krönika: Tillhör du den generationen som minns när man förr framkallade en kamerarulle med 24 bilder? Det var händelser eller tillfällen som var speciella att minnas som hade dokumenterats. Många gånger var det så lång tid mellan bilden och framkallningen att det var ett spänningsmoment att bara hämta ut bilderna. Vad var det egentligen på rullen? Plöjnings-SM på Wapnö 1978 kunde mycket väl hamna tillsammans med midsommarfirandet året därpå. Charmigt långsamt och tidstypiskt.

 

I dag fyller kameran, förlåt, telefonen en annan roll. Bilderna består inte bara av släktkalas och resor utan lika mycket av ”minnesbilder”. Mycket information som kan vara bra att ha, en framtida kontakt med ett företag, en inspirationskälla till en framtida idé, något som snabbt måste dokumenteras för ett eventuellt behov längre fram. Ett av flera verktyg för att hantera ett ständigt flöde av information som du senare behöver sortera utifrån syfte och behov, privat eller professionellt. Kanske för att utveckla från en idé till en innovation. Charmigt snabbt och tidstypiskt.

I början av oktober kom EU:s årliga mätning över ländernas innovationsförmåga. Sverige toppar som vanligt listan tack vare vårt innovationsklimat. Rent generellt har innovationsnivån ökat i unionen. Finns det månne en koppling mellan den ökande möjligheten att enkelt lagra inspiration sökbart i ett tidigt skede för att användas i olika sammanhang och den stigande innovationsnivån? Kanske långsökt, men många gånger är det flera små detaljer som bygger resultatet. Det som är utmärkande (eller oroande) för Sverige är dock att näringslivet står för majoriteten av investeringarna i forskning och innovation. Kommersiell framgång kan bli en förutsättning för att medel avsätts för forskning.

Men hur innovativt är lantbruket i Sverige? Om någon skulle tvivla på att det är en bransch i framkant kan den googla på ”innovation lantbruk Sverige”. Både privata och statliga initiativ som stödjer utvecklingen av innovativa miljöer dyker upp i flödet, ingen nämnd och ingen glömd. Gemensamt för många initiativ är kopplingen till att kunna bidra till ett mer hållbart samhälle. I dagarna genomfördes äntligen Elmia lantbruk efter pandemiuppehåll och branschen uppmärksammade genom Elmia Lantbruk Innovation Award flera innovationer som bidrar till bättre resursutnyttjande och djurhälsa.

Tänk vilken resa lantbruket gjort genom innovationer i flera steg sedan undertecknad som lite gosse sprang runt med Instamatic-kamera på Wapnö 1978. Och resan har bara börjat!

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades fredag den 28 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste