En får tacka får pris för sin fårglass

2018 började Björn Johansson experimentera med att göra fårglass på sin gård i hjärtat av Bergslagen. Och i slutet av september fick han pris för sitt mathantverk från Adolf-Lindgrens stiftelse.

 

Björn Johansson fick ta emot priset från Adolf-Lindgrens stiftelse på Örebro Slott. En av de som var med vid ceremonin var landshövding Maria Larsson (till höger i bild). Foto: Privat

I Danshyttan norr om Lindesberg i Bergslagen ligger den lilla gården på omkring 20 hektar, plus en del arrenderad mark, där Björn Johansson använder mjölken från de cirka 35–40 tackorna för att göra sin fårglass. Björn är utbildad agronom och arbetade med foderutveckling på Lantmännen när han bestämde sig för att bli sin egen och satsa på barndomsdrömmen och bli bonde. Redan vid starten insåg Björn att marken på gården inte skulle räcka för att driva bara vanligt jordbruk, utan att han skulle bli tvungen att satsa på någon form av förädling för att få större omsättning.

– Från början var jag inne på att göra ost, men sedan fastnade jag för glass. Och när jag lärde mig lite om glass såg jag att fårmjölken är perfekt för att göra glass, eftersom det finns mycket fett och protein i fårmjölken som man behöver när man gör glassen. Sedan gör strukturen i mjölkfettet att man kan få en krämig glass utan att tillsätta grädde. Och det gör också att glassen blir fettsnål. Och det tyckte jag kändes intressant.

Björn säger att satsningen på fårglassen fortfarande är under uppbyggnad och berättar att han har tre ben att stå på. Förutom glassen driver han vanligt jordbruk med nötkreatur och får, även fårköttet tas tillvara. Han arbetar utöver det även som Krav-kontrollant.Foto: Privat

14 olika smaker

Efter en del tester konstaterade Björn att glass på fårmjölk även smakar gott och sedan dess har han bara kört på med glassen som fått namnet En får tacka. Glassen säljs främst genom återförsäljare, antingen som kulglass eller som portionsbägare runtom i Örebro län med omnejd. Enligt Björn själv säljer den som bäst på sommarcaféer belägna på landsbygden där besökarna oftast uppskattar den sortens lokala mathantverk. Men En får tacka glassen har även synts på lokala marknader och matmässor. I somras hade Björn 14 smaker i sortimentet men det finns två smaker han själv uppskattar extra mycket:

– Både min naturella och chokladglassen är jag väldigt stolt över. De har båda fått bronsmedalj i Mathantverks-SM olika år. Men den naturella är speciell för den är ju bara smaksatt med fårmjölk, så den har den mest unika smaken som kommer från fårmjölken. Det är svårt att beskriva riktigt hur den smakar och många förväntar sig inte att den ska vara så god som den är. 

Fårmjölken i sig gör mer för strukturen och ger en slät, glansig glass som inte klibbar fast i munnen. Egenskaper som Björn gillar att arbeta med. Även om inte själva glassen är ekologisk så är gården det. Något som är viktigt för Björn. Att arbeta med hållbarhet i fokus är en av nycklarna bakom företaget. 

Björn Johanssons fårglass är ett populärt inslag hos flera sommarcaféer runtom i Örebro län. Men den har även visats upp på marknader och några av smakerna har tävlat i SM för Mathantverk. Foto: Privat

Fick innovationspris

Björn är först i Sverige med att göra glass på fårmjölk, och han har en dröm om att fårmjölk ska användas i större utsträckning i Sverige och vill visa att råvaran kan användas på flera sätt. I slutet av september tilldelades han Adolf Lindgrens Stiftelses jordbrukspris. Priset delas ut till lantbrukare i Örebro län och i våras instiftades ett nytt pris inom kategorin innovation och hållbarhet som gick till Björn. 

–  Det är jätteroligt att jag fick det här priset. Först så känner man ju att det är fantastiskt och att man får möjlighet att göra någonting bra av pengarna. Men sedan efter prisutdelningen så har jag fått jättemycket gratulationer och lyckönskningar och det har nästan känts ännu större än priset.

Just nu har Björn en anställd som hjälper honom, bland annat med att paketera glassen, något som i dag görs för hand. Men förhoppningen är att prispengarna ska kunna gå till en maskin som kan förenkla det momentet.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 06 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste