Öka dina kunskaper om fårhållning

Vill du öka dina kunskaper inom lammproduktion och fårhållning? I december drar Gård & Djurhälsan i gång två omfattande kursserier med fokus på får. 

 

Gård & Djurhälsan kommer med start i vinter att erbjuda två kurser med fokus på lammproduktion och fårhållning. Under de digitala kurstillfällena kommer man få lära sig mer om bland annat utfodring, hull och lamning.  Foto: Isabella Odmark


Syftet med kursserierna är att höja kunskapsnivån i ämnen som påverkar fårens välfärd och öka förståelsen för hur god djurvälfärd också innebär ökad lönsamhet. 

Kursserie nummer ett, som drar i gång i december i år, är Lammakademin. Totalt kommer det vara sex tillfällen, och man kommer djupdyka i ämnen som exempelvis juverhälsa, lamningssvårigheter, utfodringsstrategier och lammdödlighet. En av träffarna kommer även vara en digital gårdsvandring. Kursserien vänder sig enligt Gård & Djurhälsan främst till lite mer erfarna producenter. 

Lägga grunden

Den andra kursserien är Lammföretagaren, som vänder sig till fårägare som vill fördjupa eller uppdatera sina kunskaper samt till den som funderar på att börja med fårhållning. Syftet med kursen är att lägga grunden för en lyckad lammproduktion, och under de sju digitala kursavsnitten kommer man lära sig mer om fåråret, lamning, bete, utfodring, fårhälsa, byggnader samt vallodling. Kursen kommer pågå mellan januari 2023 och januari 2024. Det kommer även finnas möjlighet att delta på en fysisk gårdsträff, vilken kommer arrangeras på flera håll runt om i landet. 

Spelas in

Båda kursserierna (utom det fysiska gårdsbesöket i Lammföretagaren) kommer att sändas digitalt och spelas in. Det gör att du som deltagare antingen kan delta under sändningen, med möjlighet att ställa frågor, eller titta i efterhand när det passar dig. 

Tack vare finansiering från Europeiska Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling kommer kurserna vara kostnadsfria.

Läs mer om kursserierna och anmäl dig här: 

https://q.ja.se/lUALs

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera