Svensk seger i EM i Nötvallning

Under Elmia Lantbruk arrangerades EM i Nötvallning för första gången i Sverige. Totalt var det 23 startande från fyra olika länder, och vinsten gick till Sverige.

 

– Vi har får hemma, så han har mest jobbat med dem. Sen har vi testat två gånger på nöt för att slipa formen lite. Men han är van med nöt sedan innan så då fungerar det, svarar guldmedaljören Eric Adseke om hur han och hunden Bolt laddat upp inför EM. Foto: Isabella Odmark

Tävlingarna arrangerades av Svenska Vallhundsklubben och pågick på Skräppafältet, precis utanför mässhallarna, under de tre dagarna. 

– Det är förare från Frankrike, Finland, Schweiz och Sverige. Det skulle kommit en från Holland också men hon fick förhinder, berättar Torbjörn Skaar från Smålands vallhundsklubb och som är med i kommittén som anordnat tävlingen. 

Svårare bana

Under onsdagen och torsdagen pågick kvalomgångar, och på fredagen var det dags för final. Dit tog sig de åtta hundarna med högst poäng i kvalet. Då blev banan svårare, och tävlingsledare Ulf Eng berättar lite mer om de olika momenten. 

– Det står en flock med fem kor i vänstra hörnet, som hunden ska hämta först. Då skickar föraren hunden på ett vänsterhämt, och så ska hunden ta med korna ner till ett grindpar i mitten. Därefter vänds hunden och skickas åt höger, och hämtar flock nummer två som kommer ut ur en transport. Sen ska flockarna sammanstråla här nere.

Alla tävlande hundar är av rasen border collie, och enligt Ulf är samarbetsviljan den viktigaste egenskapen hos en vallhund. 
– Vi i Svenska Vallhundsklubben har ansvaret för aveln av border collien, men nu börjar folk peta i det här och vill dela på rasen så det även blir en sällskaps- och utställningsvariant. Vilket är förkastligt. Border collies är duktiga på det mesta, men att de är det beror ju på att vi avlar på dem som är samarbetsvilliga, har fokus och kan koncentrera sig. De vill vara till lags helt enkelt. Foto: Valdemar Jensen

Ulf berättar att hunden därefter ska driva djuren genom två olika grindpar, och sen ner till en samlingsfålla där fem djur ska sorteras ut. 

– Då får föraren gå in och hjälpa till. 

Hunden ska därefter driva djuren till något som kallas för en delningsring, och där ta ifrån två djur och driva dem en bit från gruppen tills domaren är nöjd. 

– Sen ska djuren samlas ihop igen, igenom ett grindpar och ner till en transport. Där lastar de, och när de stänger grinden till transporten är tävlingen slut. Det tar ungefär 30 minuter, och det är så lång tid de har på sig. 

Kvigorna som vallas kommer från Ältetorps gård i Askersund, och ägs av Hillevi och Sven Dybeck. På gården jobbar tre vallhundar, vilket gör att kvigorna är vana. 

– Det skulle inte gå att valla en flock som inte är vana, då skulle kanske korna börja stånga mot hunden. Man måste träna korna på att bli vallade, säger Torbjörn. 

EM i nötvallning pågick under mässans tre dagar. På fredagen var det final med åtta tävlande. Här arbetar Gunnar Forsberg med hunden Nelly. Foto: Valdemar Jensen

Hur gör man det? 

– Man måste lära kvigorna att förstå hundens mening, det är jätteviktigt. Det gör man redan när de är väldigt unga. Jag brukar ta in dem i fållorna, om de är lösdrift. Och så får hunden gå runt dem och flytta och vända dem. Det behövs bara göras några gånger, sen fattar de. Det är viktigt att det får ske i lugn och ro, och ingen hets, säger Aili Bergsjö, ordförande för Svenska Vallhundsklubben.  

EM-guld till Sverige

EM-guldet togs hem av Eric Adseke med den egenuppfödda border collie Bra-hund Bolt. 

– Det känns riktigt stort med EM-guld. Det var det jag siktade och hoppades på, men det är mycket som ska stämma för att det ska gå hela vägen. Jag är väldigt glad, sa Eric vid prisutdelningen. 

Eric berättar att de hade lite strul under onsdagens kval, men att det under torsdagens kvalomgång gick riktigt bra. 

– Jag hade framför allt en riktigt bra känsla i samspelet med Bolt. Det lyckades vi bibehålla i finalen, så vi hade en riktigt go känsla ute på banan. 

Vad är nästa mål nu? 

– Det finns inget bättre vi kan vinna inom nötvallning, så nu ska vi hem och njuta! avslutar en glad Eric. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 12 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kan normalt betyda olika saker?

Krönika: Inflationen fortsätter att ligga på en högre nivå än vad vi under många år ansett vara normalt. Vi får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta motsvarande nivåer och riksbankerna runt om i världen höjer sina styrräntor för att motverka utvecklingen. Följden blir högre marknadsräntor och här blir det intressant att ställa sig frågan vad som är normalt? Låt oss resonera lite kring begreppet referensram.

 

Kommentera