Tekniknyheter från Elmia

I de fyllda mässhallarna på Elmia fanns det en hel del nyheter. Bland annat visade Valtra upp sin nya traktorserie, John Deere visade upp sin nya transmission och Nordfarm visade upp sin nya bjässe till ensilagegrep.

Lantmännen hade Valtras nya Q-serie på plats i sin monter som deras riktigt stora nyhet. Detta var första gången den visades upp för allmänheten i Sverige men inte den sista. Q-serien kommer att ta plats mellan Valtras befintliga traktorserier T och S. Effektklassen för Valtra Q sträcker sig från 230–305 hästkrafter i fem olika modeller.

 

Trejon presenterade sig som en Rosa Företagsvän 2022 genom att de säljer 40 limiterade Flexitrac 1126. Vid köp av en Flexitrac Black Edition skänks 5 000 kronor till Bröstcancerfonden. Black Edition är en fullutrustad smidig och midjestyrd minilastare med ledljus, stol från Grammer, extra hydraulfunktion, motorvärmare, SMS-fäste med hydrauliskt redskapslås och maskinen har en 26 hästkrafter stark Kubota Dieselmotor. Foto: Valdemar Jensen

 

Silocut L+ kan utrustas med de fyra silvriga klorna som håller fast balplasten och nätet. Det finns även möjlighet att få en hydraulisk avputtare som kan putta av fodret ifall det lastas i trånga utrymmen.

 

Nordfarm hade fått in en irländsk ensilagegrep från ProDig byggd med HarDox pinnar i tre olika bredder. Bredderna som erbjuds är 3,6 meter, 4,2 meter och 4,9 meter. Samtliga modeller har infällbara ytterkanter för att lätt komma åt och packa ute i kanterna.

 

Mikael Persson från John Deere Sverige hade den nya steglösa E-AutoPower transmissionen på plats i John Deeres monter. Traktorns drivlina driver en generator som i sin tur jobbar mot en elmotor som styr den steglösa transmissionen i stället för en hydrostat som i vanliga fall styr en steglös transmission. Denna lösning ger enligt John Deere traktorn mer kraft till backen (94 procent i stället för 89 procent på en vanlig steglös transmission) och en tystare förarmiljö. 

 

Pöttinger hade sin monter full med maskiner, bland annat deras Mergento VT9220 pickup strängläggare, som aldrig tidigare visats upp för allmänheten. Mergento ska enligt Pöttinger vara skonsammare mot fodret som strängläggs och maskinen jobbar effektivare utan att få med sig oönskade stenar eller liknande till strängen.

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste