Ny modern tröskfabrik i Tyskland

I Harsewinkel finns det som för närvarande är världens modernaste fabrik för skördetröskor. Ägaren Claas har investerat 44 miljoner euro i den nya produktionen.

Claas nya monteringsanläggningen för tröskor har en golvyta på 15 000 kvadratmeter. Foto: Claas

Tröskmonteringsanläggningen i Harsewinkel har byggts om från grunden. Fram till 2021 behövde man två monteringslinjer för att bygga skördetröskorna. Men i och med att maskinerna växte både rent storleksmässigt och med ett bredare utbud av tekniska funktioner, insåg man att en investering och modernisering måste till. Ombyggnationen på 44 miljoner euro möjliggör nu att över trettio modeller av skördetröskor kan monteras på en enda monteringslinje.

Fokus på miljö

Arbetet med att demontera de två gamla hallarna och montera den nya anläggningen har tagit 22 veckor, vilket enligt Claas är rekordsnabbt. Den nya hallen har en golvyta på 15 000 kvadratmeter och en takhöjd upp till 14 meter. I lokalen finns LED-belysning och ett nytt sex-tons ventilationssystem för bra arbetsmiljö.

När det kommer till miljö och klimat har man räknat ut att man med den nya hallen kommer spara cirka 470 ton koldioxid per år på grund av effektiv energihantering, bra isolering och LED-belysningen.

Innandömmet av en tröska från Claas. Foto: Claas

Sofistikerat system

28 skördetröskor per dag i enskiftsdrift är målet. Vilket kräver anpassningar när det kommer till komponenttillverkning och intern logistik. Delar och moduler från delmonteringslinjerna ska matas in från varje sida till huvudmonteringslinjen i rätt tid, för att flödet ska löpa smidigt. I anslutning till monteringen sker sedan lackering och bland annat modulmontering av tömningsrör för spannmålstanken. Moderna IT-system och spårning av alla produktionssteg i realtid hjälper till att säkerställa en effektiv produktion.

När en tröska har satts ihop genomgår den omfattande kvalitetskontroller där alla mekaniska, hydrauliska och elektroniska funktioner testas för att säkerställa att allt fungerar felfritt.

Den nya ombyggnationen gör att man kan montera trettio olika modeller av tröskor från Claas på samma linje. Foto: Claas

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kan normalt betyda olika saker?

Krönika: Inflationen fortsätter att ligga på en högre nivå än vad vi under många år ansett vara normalt. Vi får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta motsvarande nivåer och riksbankerna runt om i världen höjer sina styrräntor för att motverka utvecklingen. Följden blir högre marknadsräntor och här blir det intressant att ställa sig frågan vad som är normalt? Låt oss resonera lite kring begreppet referensram.

 

Kommentera