”Det är kul att det uppmärksammas att vi lägger energi på kalvarna”

En av höjdpunkterna på Köttriksdagen var utdelningen av utmärkelsen Årets Nötköttsföretagare. Årets kriterier handlade om kalvhälsa, och bankettsalen fylldes med konfetti och applåder när vinnarna från Nye utanför Vetlanda tillkännagavs.

Vasen lantbruk från Nye blev de stolta vinnarna av utmärkelsen Årets Nötköttsföretag. Priset delades ut av landsbygdsminister Peter Kullgren och togs emot av djurskötarna Cecilia Edvinsson och Cecilia Fredriksson. Här tillsammans med Henrik Lander, ordförande för SNP. Foto: Isabella Odmark

– Många av er har investerat mycket tid, pengar, omsorg och tanke för att förbättra kalvarnas start i livet. Genom att skapa goda förutsättningar redan från början tryggas kalvens överlevnad, hälsa och tillväxt. Den friska och starka kalven är en symbolisk och företagsekonomisk oerhört viktig resurs för vår svenska nötköttsproduktion, sa Fredrik Sundblad, LRF Kött, när han presenterade de nominerade.

Företaget som stack ut, som man ansåg jobbat extra bra med kalvhälsan och som tog hem årets utmärkelse var Vasen Lantbruk i Nye, utanför Vetlanda, som drivs av Johanna, Kjell och Per Sandahl. Företaget tog hem vinsten med motiveringen:

”Årets nötköttsföretag 2022 arbetar med tydliga rutiner för minskad smittspridning och ökad kalvhälsa. Noggrannheten i skötseln av kalvarna har givit och ger resultat inför försäljning av kalv till uppfödare. Företaget söker aktivt efter ständiga förbättringar för kalvhälsa via rådgivare, kurser och artiklar. Företaget tar inte bara ansvar för sin egen produktion ur smittspridningsperspektiv utan även för mottagarföretagets, genom att bara leverera friska kalvar. Gården utmärker sig för sin lojala och hårt arbetande personal. Trots omfattande mjölkproduktion med tillhörande djurflöden lyckas företaget hålla kalvhälsan på en respektingivande hög nivå tack vare gott djuröga och utvecklat management.”

Priset togs emot av djurskötarna Cecilia Edvinsson och Cecilia Fredriksson.

– Det är jätteroligt, och det är kul att det uppmärksammas att vi lägger energi på kalvarna. Det är de som är början till allting, säger Cecilia Edvinsson.

Vad är era framgångsfaktorer?

– Vi har byggt ett nytt kalvstall, så de verkligen ska få alla förutsättningar från början. Det är väl den stora biten i det hela. Det är även bra inrett, de är i småboxar först, sen går de åtta tillsammans och sen blir det ännu större box när de blir ännu större. Så det är jättebra, man har bra överblick och man ser hur alla kalvar mår. Man ser direkt om alla kalvar äter eller om det är någon som inte hänger med.

Hedersomnämnanden

Nytt för i år var att man även delade ut hedersomnämnanden till tre gårdar.

– Det är fortfarande bara en vinnare men vi vill lyfta några andra nominerade företag som vi tycker sticker ut lite extra, sa Fredrik Sundblad vid prisutdelningen.

Dessa var Havdhemsmjölks kalvskötargäng med Nora, Clara, Anne, Stina, Veronica, Malin och Fanny, Vreta Utbildningscentrum samt Jan-Erik Bengtsson med medarbetare på Danneborg.

Om Vasens lantbruk:

Vasen är en gård med konventionell mjölkproduktion, med plats för 540 kor plus högdräktiga. Korna mjölkas i en 32-platsers karusell. Kalvarna hålls sedan 1,5 år tillbaka i ett nybyggt kalvstall med körbart foderbord. Gården brukar cirka 750 hektar åker, cirka 400 hektar betesmark samt 350 hektar skog. På gården odlas allt vallfoder och större delen av spannmålsbehovet.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste