Svensk mjölk på export

Nu kommer tyskarna att kunna dricka svensk Arlamjölk. Det rör sig om laktosfri mjölk och mjölk med lång hållbarhet.

På Arlas mejeri i Jönköping produceras nu laktosfri mjölk och mjölk med lång hållbarhet som ska exporteras till Tyskland. Foto: Arla

Exporten av mjölken från Arlas mejeri i Jönköping till Tyskland godkändes i september i år. Och i oktober installerades två nya steriltankar, som gjort det möjligt att öka upp produktionen till 90 miljoner kilo inom kategorin ESL, Extended Shelf Life/lång hållbarhet. Den beräknade årsvolymen som ska exporteras ligger på 5,5 miljoner kilo mjölk.

– De senaste åren har vi gjort stora investeringar i mejeriet för att bli en strategiskt viktig anläggning inom Arla. Nu är vi ett av kooperativets största mejerier för mjölk med lång hållbarhet och har blivit godkända för internationell export, säger Martin Drobena, Arlas mejerichef i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Arla har lagt drygt 100 miljoner kronor de senaste åren på att utveckla mejeriet i Jönköping. Förutom de nya steriltankarna har man också investerat i emballagelager, en förpackningsmaskin, trågpackare och pallastare för ESL-produkter.

Fakta om Jönköpings mejeri 

  • Antal medarbetare: 450  
  • Mjölkinvägning: cirka 200 miljoner kilo per år  
  • Mjölken till mejeriet kommer från 280 Arlagårdar i Småland  
  • Mejeriet är ett av Europas modernaste färskvarumejerier 
  • Mejeriet förser hela södra Sverige med mjölk, fil och grädde  
  • Mejeriet är en strategiskt viktig anläggning för mjölk med lång hållbarhet (ESL)  
  • Mejeriet är 100 procent fossilfritt med förnybar el och energi. 

Källa: Arla

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kan normalt betyda olika saker?

Krönika: Inflationen fortsätter att ligga på en högre nivå än vad vi under många år ansett vara normalt. Vi får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta motsvarande nivåer och riksbankerna runt om i världen höjer sina styrräntor för att motverka utvecklingen. Följden blir högre marknadsräntor och här blir det intressant att ställa sig frågan vad som är normalt? Låt oss resonera lite kring begreppet referensram.

 

Kommentera