Centerns svek mot landsbygden eller landsbygdens svek mot kvinnorna?

Krönika: En månad har gått sedan valet och den nya regeringen har precis bildats. Det har tagit tid att få orden på pränt, mest för att det tar emot att påkalla uppmärksamheten i ämnet, även om jag tycker att det är det viktigaste vi kan diskutera just nu. Jag känner mig inte nog påläst eller att jag sitter på rätt argument – förmodligen för att egna eller andras upplevelser och känslor inte brukar vara tillräckliga bevis, och att jag är rädd att låta drastisk. Men i ärlighetens namn så fick det här valet mig att känna mer än vad ett val någonsin har gjort, så here we go.

 

Therese Åström. Foto: Privat

Några dagar efter valet läser jag stora rubriker om Annie Lööf och Centerpartiet – ”sveket mot landsbygden” skriker åt mig från tidningens uppslag. De har tydligen glömt bort alla landsbygdens väljare, alla de viktiga frågorna. Eller? Jag kan inte låta bli att tänka på vad som går hand i hand med landsbygden – som att Sverigedemokraterna är största parti framför allt där. Som att Sverigedemokraterna är största parti hos Sveriges lantbrukare. Som att man är mer välutbildad i städerna och som att kvinnor är mer välutbildade än män. Som grädde på moset är unga män i åldrarna 18–29 de som har svårast att acceptera ökade rättigheter för kvinnor, vilket troligen inte har något samband med landsbygden, men det hör ändå till temat.

Jag har under tidigare val i livet stått stadigt med högersidans blå fana i hand, med småföretagens och lantbrukarnas bästa i åtanke. Jag vill ha mindre regelkrångel och att det ska vara lönsamt och roligt att driva företag på landsbygden. Sedan såg jag ojämställdheten.

I ärlighetens namn så har jag inget förtroende för något parti. Det är ingen som kommer förenkla livet för oss företagare! Oklara regeringsbildningar gör det inte troligare att ens den som vill göra det kommer lyckas.

Samtidigt världen över skapar maktgiriga män krig och förtryck, kvinnor mördas för att de inte har på sig klädesplagg på rätt sätt, abort straffas med fängelse och män går fria från våldtäkt för att de själva påstår sig ha fått ett infall av plötslig sexsomni. Det har aldrig varit tydligare att kvinnors liv inte betyder lika mycket som mäns. Och söker jag på ordet ”jämställdhet” på Sverigedemokraternas hemsida får jag upp noll träffar. Var Centerpartiets svek mot landsbygden lika stort som landsbygdens, och männens, svek mot kvinnorna?

Medan den blåa högern sålde sina medmänskliga löften mot en liten bit av makten, så stod åtminstone Annie Lööf och Centerpartiet upp för sina värderingar hela vägen in i mål, med jämställdhet och mäns våld mot kvinnor som valfrågor. Sådant som män inte behöver bry sig om, om de inte bryr sig om allas lika värde.

Drastiskt, kan tyckas. Men jag frågar mig om jag som kvinna har råd att bry mig om mindre regelkrångel och att det ska vara lönsamt att driva företag på landsbygden – innan jag kan vara säker på att regerande gubbvälde inte tappar bort min frihet på vägen.

Therese Åström
Agrotekniker och företagare

Artikeln publicerades onsdag den 16 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste