“Vi sporrar varandra”
Första finalisten i tävlingen Böndernas Blomstrande Idéer är inte en person, utan ett helt gäng med markägare som tillsammans beslutat sig för att tillsammans göra en insats för både insekter och vilda djur.
Mats Rubensson är en av markägarna, och han berättar att det hela började för ungefär fem år sedan på ett möte som länsstyrelsen och Paul Erik Jensen från Agro Jakt hade om rapphöns.
– Det fanns idéer om hur man kunde göra för att det skulle bli fler rapphöns i bygden. Då var det en markägare, Anders Lodin, som tyckte att vi i gänget här skulle köra i gång och göra något för att gynna det vilda.
De andra nappade på idéen, och i dag är de sex markägare som tillsammans gör åtgärder runt om i Mörarp i Skåne. Gårdarna ligger lite utspritt, och har även olika inriktningar. Mats driver mjölkproduktion, medan de andra har exempelvis köttproduktion, spannmålsproduktion och vallodling. Gårdarna är på från sex hektar upp till över 100 hektar.
– Vi är ett bra gäng, och vi sporrar varandra att göra saker. Vi träffas två gånger om året och åker ut och tittar på vad vi har gjort. Då får man ju skärpa till sig så att man verkligen gör något och inte bara låter det rinna ut i sanden.
Största fokus har enligt Mats legat på att så in blommande fältkanter och blommande trädor.
– Det är de kanterna som vi fokuserat på, både för insekter och biotoper för fasaner, rapphöns och rådjur, säger Mats men lyfter även sin kompanjon Anders, som sått fyra meter breda remsor vid varje skifte.
Han säger att de testat många olika fröblandningar, men att de bland annat innehållit cikoria, klöver, kålväxter, solrosor, honungsört, bovete och blodklöver. Och de märker att deras insatser gett resultat.
– Det har blivit mycket mer både fasaner och insekter, som bin, humlor och fjärilar, säger Mats och fortsätter:
– För att fasanerna ska trivas ska man ha något lite högre där de kan gömma sig och sen nått lite kortväxt utanför, så de kan gå ut och torka sig. Det är lite sådana tips vi fått som vi försöker köra efter.
Varför tycker du det är viktigt att göra de här insatserna?
– Både antalet insekter och bin har minskat. De är ju nyttodjur så det är bra om vi försöker bevara dem. Sen är det lite samma med de vilda djuren. När jag var liten var här mycket fasaner men sen har man märkt att det har minskat. Det är väl de stora drifterna på jordbruken som bidragit, då de här biotoperna och ställena att gömma sig för djuren försvinner. Biotoper behövs för att djuren ska kunna vara i fred. Därför har vi satsat på det här. På vissa delar av fälten är det skugga och där blir det ändå inget bra spannmål, så där kan man lika gärna göra något sådant här när vi ändå ska ta ut fokusareal. Det är min filosofi.
Om Böndernas Blomstrande Idéer
Tävlingen arrangeras av Jordbruksaktuellt och Syngenta. Syftet med tävlingen är att lyfta goda idéer och initiativ som utförs på gårdar runt om i landet för att gynna den biologiska mångfalden. Syftet är även att hitta lantbrukare som har kommit på extra smarta insatser, inspirera fler att börja samt sprida vilka insatser som utförs runt om i landet.
Under våren och sommaren kunde man skicka in sitt tävlingsbidrag, och av de tävlande har nu fem finalister utsetts av en jury. I årets sista Jordbruksaktuellt kommer du kunna läsa om vinnaren!
Vinnaren får ha en insektssensor från danska företaget Fauna Photonics uppsatt på gården under en sommar, och kan med den få mer koll på vilka insekter som faktiskt finns på gården i realtid.
Årets fem finalister:
Finalist nummer 1: Mats Assarsson, Anders Lodin, Pål Davidsson, Willem Ankarcrona, Karl Gustav Lodin och Mats Rubensson från Mörap, Skåne.
Finalist nummer 2: Linn Lager Alvarsson från Sven Svensgården i Floby, utanför Falköping.
Finalist nummer 3: Per Norrby, Slite Gotland.
Finalist nummer 4: Ylva Johansson. Anna-Karin Kristoffersson, Nyvallens Fäbod i Jämtland.
Finalist nummer 5: Ylva Johansson, Grästorp.