”Det är fantastiskt roliga insekter”
Finalist nummer två i Böndernas Blomstrande Idéer är Linn Lager Alvarsson från Sven Svensgården i Floby, utanför Falköping. Linn har gjort insatser för den biologiska mångfalden både hemma på gården och i sitt andra arbete.
Bland annat har de investerat i åtta bikupor på gården.
– För ett par år sedan köpte jag två bikupor, sen har jag köpt några till. Jag tycker det är viktigt med pollinerande insekter, sen är honung gott. Så jag tänker att det är en kombination av nytta och nöje. Jag gillar djur överlag, säger Linn Lager Alvarsson.
Linn säger att bikuporna har gjort skillnad på gården.
– Om man ser på fruktträd och sådant, så är både frukter och bär betydligt mer välpollinerade nu. Jag upplever också att vi fick större frukter.
Hemma på gården, där de driver ekologisk dikoproduktion, har de även sått in blommande fältkanter.
– Vi har ett par olika ställen som vi odlar på för insekterna. I våras köpte jag en färdig blandning, men vi har också kört med ren honungsfacelia, solrosor och lite olika andra blommor.
Utöver lantbruket jobbar Linn som barn och ungdomsledare i Svenska Kyrkan
– Vi har gjort insektshotell, för att insekterna ska ha någonstans att bo. Barnen tycker det är roligt, sen är det svårt att veta om de förstår hur viktiga insektshotellen är egentligen. Eller om de bara tycker att det är en rolig aktivitet, säger Linn och tillägger:
– Det är några år sedan vi gjorde första omgången och sen har vi gjort flera i olika omgångar.
Varför har du valt att göra de här insatserna?
– Jag tycker det är viktigt, att vi hjälps åt och gör så gott vi kan.
Vad driver dig att fortsätta?
– Jag tycker det är roligt med bin. Det är fantastiskt roliga insekter och de är snälla, man tänker att de inte är det men det är dem. Sen upplever jag att man inte får vara stressad när man är med bina, för det märker dem och då kan de bli lite griniga. De gör också så man blir lugn, jag ser det lite som avkoppling.
Om Böndernas Blomstrande idéer
Tävlingen Böndernas Blomstrande idéer arrangeras av Jordbruksaktuellt och Syngenta. Syftet med tävlingen är att lyfta goda idéer och initiativ som utförs på gårdar runt om i landet för att gynna den biologiska mångfalden. Syftet är även att hitta lantbrukare som har kommit på extra smarta insatser, inspirera fler att börja samt sprida vilka insatser som utförs runt om i landet.
Under våren och sommaren kunde man skicka in sitt tävlingsbidrag, och av de tävlande har nu fem finalister utsetts av en jury. I årets sista Jordbruksaktuellt kommer du kunna läsa om vinnaren!
Vinnaren får ha en insektssensor från danska företaget Fauna Photonics uppsatt på gården under en sommar, och kan med den få mer koll på vilka insekter som faktiskt finns på gården i realtid.
Årets fem finalister:
Finalist nummer 1: Mats Assarsson, Anders Lodin, Pål Davidsson, Willem Ankarcrona, Karl Gustav Lodin och Mats Rubensson från Mörap, Skåne.
Finalist nummer 2: Linn Lager Alvarsson från Sven Svensgården i Floby, utanför Falköping.
Finalist nummer 3: Per Norrby, Slite Gotland.
Finalist nummer 4: Anna-Karin Kristoffersson, Nyvallens Fäbod i Jämtland.
Finalist nummer 5: Ylva Johansson, Grästorp.