“Det blir ett rikare naturliv”

Både vattenbufflar och gäddor hittas på gården hos finalist nummer tre i Böndernas Blomstrande Idéer. Det är gotlänningen Per Norrby som tillsammans med sin sambo Karin Yxfeldt driver gården Silte Siglajvs 147.

Förutom att vattenbufflarna på Silte Siglajvs 147 bidrar med många positiva effekter för miljön, visas de även upp för turister.
– Vi kör buffelsafari med traktor och hövagn, vilket brukar vara uppskattat. Många som åker är väldigt intresserade, och då är det roligt att visa upp det. Jag tänker att det kan vara lite reklam, säger Per Norrby. Foto: Privat

Det hela började 2011 då Per Norrby bestämde sig för att bygga en våtmark.

– Det var en åkermark som vart så dränkt av vatten både vår och höst, så den var svår att bruka. Där av så blev det en våtmark i stället, som stod klar 2014.

Med hjälp av sportfiskarna på Gotland anpassades våtmarken för att gäddor skulle gilla att vara där och leka.

– Gäddorna kommer från Östersjön. De simmar upp i en å och sen in i min våtmark. Så leker de där på våren och sen ut igen i Östersjön. Så vi hoppas att det blir lite yngel där, säger Per.

Vad behövs för att gäddorna ska trivas?

– De vill ha grunt vatten och ett lite skyddat område så att inte rovfåglar äter upp dem.

Växer kaveldun

Våtmarken var klar på hösten och redan på våren 2015 började det växa till med kaveldun.

– De ser ut som cigarrer, som sticker upp som spröt från vattenspeglarna. Kaveldun gör så att det växer och slammar till, och så blir det ingen våtmark kvar.

Per visste inte hur han skulle bli av med kaveldunen, och var inte så förtjust i tanken på mekanisk bearbetning. Då fick han tips om vattenbufflar.

– Visst vi provar tänkte jag, säger Per och berättar att de köpte fyra från en gård i Eskilstuna.

I dag har de 13 vattenbufflar som betar runt våtmarken.

– Kaveldunen ska betas varje år för att den ska hållas i schack, så det är deras jobb. Men man måste stänga in dem lite i det området där det växer, så de inte går och äter gräs i stället. Det är väl godare.

När vattenbufflarna betar kaveldunen så hjälper de till att hålla gäddornas lekplatser öppna, och det har även fler fördelar.

– Bufflarna bajsar i vattnet, och i bajset är det småkryp som gäddynglen gillar. Jag vet inte om det kan bli mycket bättre än så?

Per och Karins gård består av 30 hektar åker och 110 hektar skog. Därutöver har de bed and breakfast, och Per har en grävfirma där han bland annat gör avlopp, brunnar, husgrunder och dräneringar.

Vilka är era drivkrafter?

– Vi tror någonstans att det ska bli lönsamt, men det kommer ta lite tid antagligen. Vi vill göra något för miljön och det har vi gjort nu. Men jag tycker vi får dåligt betalt för det av samhället. När man gör något för miljön så borde man ändå bli belönad för det.

Har ni sett något resultat av dessa åtgärder?

– Det blir ett rikare naturliv. Vi märker att det blir mer fisk, fågel och insekter, svarar Per och avslutar:

– Genom våtmarken får vi kött, och vi kan även mjölka vattenbufflarna om vi vill och göra mozzarella. Sen får vi mer fisk i Östersjön, och fisken gör så att det blir mindre algblomning. Därför behöver vi mer rovfisk, som exempelvis gädda och abborre, i Östersjön. Våtmarken är också en plats för kväve- och fosforfällor. Det finns en stor kanal som rinner igenom vilket gör att det sedimenterar i våtmarken. Vi får också möjlighet till en unik miljö och rekreation.

Om Böndernas Blomstrande idéer

Tävlingen Böndernas Blomstrande idéer arrangeras av Jordbruksaktuellt och Syngenta. Syftet med tävlingen är att lyfta goda idéer och initiativ som utförs på gårdar runt om i landet för att gynna den biologiska mångfalden. Syftet är även att hitta lantbrukare som har kommit på extra smarta insatser, inspirera fler att börja samt sprida vilka insatser som utförs runt om i landet.

Under våren och sommaren kunde man skicka in sitt tävlingsbidrag, och av de tävlande har nu fem finalister utsetts av en jury. I årets sista Jordbruksaktuellt kommer du kunna läsa om vinnaren!

Vinnaren får ha en insektssensor från danska företaget Fauna Photonics uppsatt på gården under en sommar, och kan med den få mer koll på vilka insekter som faktiskt finns på gården i realtid.

Årets fem finalister:

Finalist nummer 1: Mats Assarsson, Anders Lodin, Pål Davidsson, Willem Ankarcrona, Karl Gustav Lodin och Mats Rubensson från Mörap, Skåne.

Finalist nummer 2: Linn Lager Alvarsson från Sven Svensgården i Floby, utanför Falköping.

Finalist nummer 3: Per Norrby, Slite Gotland.

Finalist nummer 4: Anna-Karin Kristoffersson, Nyvallens Fäbod i Jämtland.

Finalist nummer 5: Ylva Johansson, Grästorp.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 26 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste