”Vi ville pröva att göra en liten insats”
Ylva Johansson från gården Särestad Mahagen i Grästorp är sista finalisten i Böndernas Blomstrande Idéer. I år har de på gården odlat solrosor på drygt 2 000 kvadrat som gjort nytta för både insekter, fåglar och behövande i Ukraina.
– Marken ligger fint intill vägen, och folk kan stanna till och titta och plocka. Det är många som stannat. Men vi skulle kunnat marknadsföra det ännu hårdare, det var mycket blommor kvar. Men det gillar ju fåglarna, så det kommer till nytta i vinter, säger Ylva Johansson. Foto: Privat
– Vi har en åkerbit som vi tyckte att vi ville göra något fint på, så då sådde vi massa solrosor av lite olika och ovanliga sorter. Sen fick folk komma och plocka, berättar Ylva Johansson.
Solrosorna uppskattades inte bara av personer som ville plocka, utan även av bland annat bin och humlor.
– Det var hur mycket liv som helst i blommorna. Och nu efter bina är det fåglar som är på gång. Solrosorna som står kvar på fältet blir till vinterföda åt småfåglarna. Så i stället för att vi ska fara till granngården och köpa solrosfrö så kan fåglarna plocka själva direkt på åkern.
Över förväntan
Ylva berättar att de valde småfröiga solrossorter för att kunna använda den vanliga såmaskinen vidd sådd.
– Ett annat år hade vi vanliga stora solrosor, men då såg vi att när vi sådde dem med den vanliga såmaskinen så var det många frön som blev skadade och skalade. Men i år sådde såmaskinen precis som vi ville, det var inga problem med de här fröerna.
Och det har växt över förväntan.
– De här sorterna skulle bli cirka 1,3 meter höga, men de växte som bara den så de blev nog över 2 meter. Så det blev jättemycket solrosor och man kunde gå vilse i gångarna.
Varför ville ni göra en insats för biologisk mångfald?
– Det handlar mycket om det i debatten nu, så vi ville pröva att göra en liten insats själva. Så det var väl egentligen delvis på skoj, men det ligger också lite allvar bakom. Att se vad man kan göra med väldigt lite insats, men ändå glädja både den ena och den andra.
Skänkt pengar
Familjen ville även göra något för de som drabbats av kriget i Ukraina. De har bland annat gett blommor till Ukrainska föreningen i Grästorp, som de kunnat sälja för att samla in pengar, samt öppnat en egen insamling för Ukraina hos UNHCR.
– Vi satte upp en liten skylt om att man fick plocka blommor och om man även ville sätta in en slant till UNHCR. Så det har givit lite pengar där också, säger Ylva och avslutar:
– Vi har haft något fina att titta på, småfåglar och bin får mat och Ukraina får något av det också. Det är tre positiva saker med det här. Det här var första året vi körde, men det blir favorit i repris nästa år!
Om Böndernas Blomstrande idéer
Tävlingen arrangeras av Jordbruksaktuellt och Syngenta. Syftet med tävlingen är att lyfta goda idéer och initiativ som utförs på gårdar runt om i landet för att gynna den biologiska mångfalden. Syftet är även att hitta lantbrukare som har kommit på extra smarta insatser, inspirera fler att börja samt sprida vilka insatser som utförs runt om i landet.
Under våren och sommaren kunde man skicka in sitt tävlingsbidrag, och av de tävlande har nu fem finalister utsetts av en jury. I årets sista Jordbruksaktuellt kommer du kunna läsa om vinnaren!
Vinnaren får ha en insektssensor från danska företaget Fauna Photonics uppsatt på gården under en sommar, och kan med den få mer koll på vilka insekter som faktiskt finns på gården i realtid.
Årets fem finalister:
Finalist nummer 1: Mats Assarsson, Anders Lodin, Pål Davidsson, Willem Ankarcrona, Karl Gustav Lodin och Mats Rubensson från Mörap, Skåne.
Finalist nummer 2: Linn Lager Alvarsson från Sven Svensgården i Floby, utanför Falköping.
Finalist nummer 3: Per Norrby, Slite Gotland.
Finalist nummer 4: Anna-Karin Kristoffersson, Nyvallens Fäbod i Jämtland.
Finalist nummer 5: Ylva Johansson, Grästorp.