Höjning av mjölkpris i norr

För att trygga mjölkproduktionen i Norrland, höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 15 öre den 1 december.

”Fortsatta kostnadsökningar för våra ägare, de norrländska mjölkbönderna, gör att en höjning är nödvändig för att trygga mjölkproduktionen i Norrland, menar Göran Olofsson, ordförande Norrmejerier. Foto: Johan Gunseus

– Den kostnadskris vi nu upplever som en effekt av kriget i Ukraina och pandemins efterdyningar har skapat stora utmaningar för Norrmejerier och våra mjölkbönder. Samtidigt blir det allt viktigare att säkra en inhemsk livsmedelsförsörjning, där det är avgörande att konsumenter och kunder fortsätter välja lokalproducerat, säger Göran Olofsson, ordförande Norrmejerier, i ett pressmeddelande.

Den nya höjningen med 15 öre gäller såväl konventionell som ekologisk mjölk. Hos Norrmejerier är baspriset till alla mjölkleverantörer samma. De som har ekologisk produktion får ett ekotillägg, men detta förblir oförändrat.

Höjningen den 1 december innebär att mjölkpriset blir 5,43 kr kilo för konventionell mjölk och 6,13 kr kilo för ekomjölk. 

Under 2022 har ersättningen till leverantörerna höjts fyra gånger, senast i oktober med 43 öre per kilo.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kan normalt betyda olika saker?

Krönika: Inflationen fortsätter att ligga på en högre nivå än vad vi under många år ansett vara normalt. Vi får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta motsvarande nivåer och riksbankerna runt om i världen höjer sina styrräntor för att motverka utvecklingen. Följden blir högre marknadsräntor och här blir det intressant att ställa sig frågan vad som är normalt? Låt oss resonera lite kring begreppet referensram.

 

Kommentera