De kan bli Årets Bonde
Tävlingen Årets Bonde är inne på sitt tredje år. Nu har sex kategorivinnare presenterats. Den 22 november är det dags för den stora prisutdelningen.
Vinnare Kategori Spannmål:
Kryger Sverige, Vikbolandet
– Vi är ett spannmåls- och entreprenadföretag utanför Norrköping som grundades hösten 2017. I dag odlar vi 620 hektar åkermark med en fast växtföljd och mellangrödor. Vårt mål från början har varit att producera så mycket det går samtidigt som vi ska ligga i framkant i hållbarhet. Vi håller marken bevuxen hela tiden och utvecklar konstant jordhälsan, säger Carl Gudmundsson i ett pressmeddelande. Foto: Privat
Vinnare kategori Frukt & grönt:
Lilla Labäck är en ekologisk grönsaksgård som odlar 700 artiklar över en säsong. Råvarorna säljs direkt till restauranger.
– Vi upplever att krogarna har fått ännu en tuff tid på grund av inflationen och ökade kostnader, men eftersom vi har starka band till våra utvalda och trogna kunder – det är ett commitment för hela säsongen som gäller om en krog vill vara kund hos Lilla Labäck – kommer vi att kämpa på tillsammans. Att våra kunder känner samhörighet med ”sin” bonde gör att de stöttar oss i vått och torrt, även i tuffa tider, säger Mia Jonson. Foto: Towe Johnsson
Vinnare kategori Kött:
Gårdens produktionsinriktning är integrerad grisproduktion med 450 suggor. Man odlar eget foder samt raps till avsalu. Visionen på gården är att ”ta fram världens bästa fläskkött med minsta möjliga miljöpåverkan och bästa möjliga djurvälfärd”.
– Alla kategorivinnare är värdiga titeln! Men något vi är stolta över är att vi är eftertraktade som studiebesöksgård. Vi har också över tid haft höga produktionsresultat i vår grisproduktion. Och så kronan på verket: vår ”Fläskomat”! Där har vi ett brett utbud av kött och chark av högsta kvalitet från våra egen grisuppfödning, säger Jeanette och Hans Blackert. Foto: Emma Sonesson
Vinnare kategori Mjölk:
På gården norr om Kalmar bedriver Lennart och Veronica Svenzén ekologisk mjölkproduktion, rapsoljetillverkning och elproduktion i form av vindkraft och solenergi. Kornas gödsel går genom en gemensamägd biogasanläggning och blir till fordonsgas.
– Vi tror att vi har en helhet som är långsiktigt stark, med flera ben att stå på. Klimat, miljö och biologisk mångfald är viktigt för oss, vi har varit krav-certifierade sedan 1995. Dessutom har vi gjort många bra investeringar i vind- och solkraft, och vi har ett luftigt stall som både vi och djuren uppskattar, de månader då de är inne, säger Veronica Svenzén. På bilden syns Lennart Svenzén.Foto: Carolina Wahlberg
Vinnare kategori Fisk & skaldjur:
Den ekonomiska föreningen drivs av de sista kustfiskarna runt Gotland.
– Föreningen består av yrkesfiskare och en beredningslokal för packning, frysning och distribution av lokalfångad fisk. Vi jobbar mot lokala krogar, grossister, affärer och rökerier och har även en digital plattform för att kunna hantera Havs- och vattenmyndighetens krav på rapportering och spårbarhet. Foto: Privat
Vinnare kategori Ekologisk:
– Det som utmärker oss är vår besatthet av helheten – att ta vara på det jord, natur, djur och människor förmår att producera på ett naturligt, ekologiskt, ekonomiskt och hållbart sätt. Det gäller allt från ogräset i trädgårdslandet och avrenset från kvarnen till små järnbitar i verkstaden.
På gården har man grisar, dikor och en biodling. De odlar även kulturspannmål och potatis, som säljs med köttlådor i gårdsbutiken. I verkstaden har de bland annat tillverkat mobila grishus och en liten traktor som drivs av solel. Foto: Privat
Årets bonde är ett initiativ med syfte att lyfta Sveriges primärproducenter och bidra till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Nyckelorden för Årets Bonde är hållbarhet, innovation och matkvalitet.
Årets Bonde presenteras i samarbete med Bergendahls Food, Event in Skåne, Från Sverige, HS Certifiering, Höganäs kommun, Kramp, KRAV, Landshypotek Bank, LRF Skåne, Martin & Servera, MSC, Svenskt Sigill och Sydgrönt.