Upptäcker sjukdomar i tidigt skede

Sound Talks, systemet som kan upptäcka luftvägssjukdomar bland grisarna i en besättning i ett tidigt skede, fick ta emot en guldmedalj på EuroTier.

Systemet SoundTalks kan urskilja hostningar bland grisar och göra det möjligt att starta behandling av luftvägssjukdomar i tidigt skede. Foto: Boehringer Ingelheim

Under mässan som hölls i Hanover, Tyskland mellan den 12 och 15 november gick en av årets guldmedaljer till företaget Boehringer Ingelheim som visade upp SoundTalks. Systemet består av monitorer utrustade med mikrofoner som sätts upp inne i stallet. Mikrofonerna kan sedan urskilja hostningar från andra ljud, med hjälp av en algoritm. Eftersom systemet är aktivt dygnet runt kan det även registrera hur frekventa hostningarna är nattetid. Enligt tillverkaren gör detta att luftvägssjukdomar hos grisar kan upptäckas upp till fem dagar tidigare än vad djurskötaren kan göra.

Signalerar vid sjukdom

Luftvägssjukdomar, så som förkylning, hosta och heshet som drabbar grisar, kan både öka risken för en gris att drabbas av andra sjukdomar och leda till sämre lönsamhet om grisen inte går upp i vikt som den ska. Men när systemet upptäcker en misstänkt luftvägssjukdom, signaleras detta ut genom olika ljussignaler, lite liknande ett trafikljus, eller direkt till en app i mobilen. Att upptäcka sjukdomar i ett tidigt stadie gör att lantbrukaren har möjlighet att rätta till eventuella problem med ventilationen och att både diagnostisera och behandla sjukdomen i ett tidigt skede.

Mindre antibiotika

Behandling av symtomen hos enskilda djur i tidigt skede gör det också ofta möjligt att avstå från antibiotika, enligt tillverkaren. Förutom guldmedalj fick SoundTalks även det särskilda utnämnandet Animal Welfare Award 2022.

EuroTier är världens ledande mässa för professionell djurhållning,

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på.

Kommentera