Prisade bönder
Under tisdagskvällen hölls finalen av tävlingen Årets Bonde. Vann gjorde en mjölkgård utanför Kalmar.
Sedan tidigare var det offentliggjort vilka som vunnit de olika kategorierna eko, spannmål, kött, mjölk, frukt & grönt och fisk & skaldjur. Men under tisdagskvällen skulle det göras upp om vem som skulle få huvudpriset Årets Bonde 2022.
Och vann gjorde mjölkföretaget Nöbble gård som drivs av Veronica och Lennart Svenzén, med följande motivering:
”Årets Bonde 2022 har kunskapen, insikten, kreativiteten och energin som krävs för att utveckla framtidens, hållbara lantbruk – redan idag. En lysande förebild i mörka tider!”
Läs ett reportage från när Jordbruksaktuellt besökte Nöbble gård: Med fokus på miljö och bra affärer
Tävlingen Årets Bonde har som mål att lyfta primärproducenter och bidra till ökad efterfråga på hållbar mat och dryck från Sverige. Tävlingen presenteras i samarbete med: Bergendahls Food, Event in Skåne, Från Sverige, HS Certifiering, Höganäs kommun, Kramp, KRAV, Landshypotek Bank, LRF Skåne, Martin & Servera, MSC, Svenskt Sigill och Sydgrönt.
Årets klimatbonde
Som en del av tävlingen Årets bonde delas även priset Årets klimatbonde ut av Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Och i år vann Eva och Tomas von Heideken priset. De driver ett mjölkföretag på gården Fräkentorp, utanför Malmköping i Södermanland.
– Vi är så glada och väldigt hedrade att vi har vunnit ett sådant här fint pris.
Tänk att vårt fokus på ekonomi, ekologi och kretslopp uppmärksammas, sa Eva och Tomas efter vinsten.
Motivering från juryn:
"Fräkentorp är en ekologisk och regenerativ gård med höga kretsloppsambitioner. Eva och Tomas är innovativa och vågar prova mycket nytt. Deras framåtanda i kombination med att de gärna samverkar med andra gör dem till föredömen i branschen.
I dag har gården en förnybar energianvändning till 99 procent. De använder en bred palett av förnybara energikällor som sol, flis och producerar egen biokol. Snart kommer en biogasanläggning tas i drift. Maskinparken drivs på förnybara drivmedel och de arbetar för att spara energi.
Djuren betar vackra naturbetesmarker och strandängar. Nötkreaturen främjar därför biologisk mångfald och hjälper till i arbetet med att ständigt förbättra jordhälsan. De odlar kulturspannmål som till exempel svedjeråg. För att minska risken för näringsläckage har de anlagt en damm som samlar fosfor. Eva och Tomas jobbar med en kombination av matvandringar, studiebesök, webbkommunikation och politisk påverkan för att sprida mer kunskap om klimat- och miljövänliga metoder."
Fakta: Kategorivinnare och juryns motivering:
KÖTT:
Blackert Lantbruk AB, Skänninge
”Egen el, eget foder och glada, välskötta djur. På denna gård är alla vinnare, och det gäller inte minst kunderna som får njuta av fantastiska råvaror."
FRUKT & GRÖNT:
Lilla Labäck, Lidköping
”Med en smittande energi, en hel del envishet och en stark känsla för trender knyter ni band till era kunder, på ett sätt som saknar motstycke i branschen.”
SPANNMÅL:
Kryger Sverige AB, Vikbolandet
”Varför välja mellan hållbarhet, produktivitet och hög kvalitet när man kan få allt. Ett lantbruk som höjer ribban för hela branschen genom sin vägran att kompromissa.”
MJÖLK:
Nöbble gård AB, Rockneby
”Här produceras inte bara mjölk från glada kor, utan även foder, grön el och biogas. En gård som vänder utmaningar till möjligheter - och inspirerar andra längs vägen.”
FISK & SKALDJUR:
Gutefisk Ekonomisk Förening, Katthammarsvik
”En stark förebild som tar avstamp i historien när man formar framtidens hållbara fiske, i nära samarbete med både industrin och vetenskapen.”
EKOLOGISK:
Källunda gård, Sösdala
”Glöm monokulturer, på framtidens gård har man tusen järn i elden. Här odlas spannmål, grönsaker och foder till djuren, allt medan bina gör honung och bönderna tillverkar sol.