Oförändrat mjölkpris i december

Det blir ingen förändring av mjölkpriset när november övergår i december. Det meddelar Arla.

Arlas a contopris förblir oförändrat i december. Foto: Arla

Detta innebär att Arlas a contopris för konventionell mjölk kommer ligga kvar på 616,4 öre per kilo, och a contopriset för den ekologiska mjölken på 667,6 öre.

– Kostnadsläget på gårdarna är fortfarande historiskt högt och räntan har stigit till den högsta nivån på 14 år. Självklart utmanar det hela branschen. Därför är det bra att vi lyckas behålla ett högt mjölkpris till våra ägare. Vi behöver värna svensk matproduktion, säger Kai Gyllström, vd för Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

Marknadsöversikt:

Invägd mjölkråvara:  Mjölkproduktionen i EU-27 (plus Storbritannien) backade med 0,6 procent i augusti. Men i september och oktober väntas positiv tillväxt, på grund av en mild höst och låga tillväxtsiffror för mjölk förra året. Den amerikanska mjölkproduktionen ökar och slutade på plus 1,5 procent i september. Medan invägningen av mjölk på norra halvklotet återigen förbättras, kämpar de stora mjölkregionerna i de södra delarna av världen. I Oceanien fortsätter den nedåtgående trenden in i deras högsäsong. Nya Zeeland kom in på minus 3,2 procent i september och Australien backade ännu mer med en minskning på 6,2 procent. Argentina visade svagt positiva siffror med plus 0,3 procent.

Ost: Priserna har minskat sedan början av oktober. Särskilt mozzarella, som är en färskost, är under press eftersom producenter och handlare försöker sälja lagren innan osten blir för gammal.

Mjölkpulver: Mjölkpulverpriserna sjönk mycket i oktober, men stabiliserades på lägre nivåer efter de senaste handelstillfällena på GDT, Global Dairy Trade. Kina fortsätter att importera mindre än förra året på grund av lägre lokal efterfrågan, samt högre inhemsk produktion av helmjölkspulver. 

Smör: EU:s smörpriser sjunker, på grund av vikande efterfrågan på färsk grädde i hela Europa, i kombination med ökade volymer från Irland.

Källa: Arla

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 25 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste