Inväntar kommissionens svar om ursprungsmärkning

Den förra regeringen ville införa ett krav på ursprungsmärkning på kött på restauranger och i storkök, något som de skickat in en anmälan om till EU-kommissionen. Tidigare i veckan meddelade landsbygdsminister Peter Kullgren i en intervju med TT att den nya regeringen inte vill gå vidare med den ansökan. Ministern förklarar varför.

Landsbygdsminister Peter Kullgren förklarar varför regeringen valt att inte gå vidare med ansökan om krav på ursprungsmärkning som den tidigare regeringen lämnade in till EU-kommissionen. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

I en intervju med TT som nyligen gick ut sade Peter Kullgren att den nya regeringen inte tänker gå vidare med den ansökan om krav på ursprungsmärkning som den tidigare regeringen skickat in till EU. Men enligt Peter togs inte hans förklaring till varför man inte går vidare med ansökan med i den artikel som sedan publicerades. I en intervju med Jorbruksaktuellt förklarar han bakgrunden till beslutet. 

– Det går ut på att kommissionen förväntas leverera på livsmedelsmärkningsförordningen i mars nästa år. Att vi då i Sverige har en parallell process är ju helt meningslöst, säger Peter Kullgren.

Han förklarar att regeringen i stället kommer invänta vad kommissionen kommer fram till och sen agera därefter. 

 – Det finns inget förbud i dag för ett storkök eller restaurang att märka ursprunget på sitt kött. Och som konsument finns det heller inget förbud mot att fråga och förhoppningsvis få svar på var köttet kommer ifrån. Det brukar jag själv ofta göra, säger han.

Viktigare och viktigare

Peter säger också att själva ursprungsmärkningen blir viktigare och viktigare för många konsumenter och att det är något han gärna vill se i någon form.

– Jag ser fram emot kommissionens svar och sen får vi se hur vi ska agera och när vi ser vilka avsteg eller särlagstiftningar respektive nation kan göra, så får vi se vad vi kan göra inom ramen för det regelverk som kommer på plats. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 29 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera