Rikta blicken norrut

I skrivande stund singlar de första snöflingorna utanför fönstret. Jag känner ett lugn sprida sig genom kroppen. Det är mitten av november och vintern är äntligen på väg. Jag får ofta frågan om vad som är det bästa med att ha flyttat till norra Sverige och brukar alltid svara just det – vintern. Närheten till naturen brukar jag också nämna, och lugnet – det fantastiska lugnet!

 

Foto: Erik Johansson


När jag flyttade till Norrbotten från Mellansverige för fem år sen fick jag frågor om det verkligen fanns ”jobb för en sån som mig” i Norrbotten (vad nu det ska betyda). Den frågan förvånar mig egentligen inte. Tidigare såg inte jag heller norra Sveriges gröna näringar som en möjlig framtida arbetsplats, jag hade nog knappt reflekterat över att det fanns gröna näringar i norra Sverige eller än mindre vilka utmaningar och möjligheter näringen står inför i denna del av landet. Ren okunskap från mitt håll, men nu vet jag bättre.

Nu vet jag att det finns enorma möjligheter inom norra Sveriges gröna näringar, men vi behöver bli fler som ser dessa möjligheter och framför allt fler som jobbar för att förverkliga dem. Lantbruket i norra Sverige har en unik utvecklingspotential eftersom det här finns gott om vatten och gott om mark som inte nyttjas eller som nyttjas väldigt extensivt, som skulle kunna användas effektivare. Detta samtidigt som näringslivet här i norr befinner sig i en expansiv fas, med fokus på grön omställning, något som skulle kunna innebära ytterligare möjligheter för de gröna näringarna regionalt. Potentialen är enorm och det är väldigt viktigt att vi tar vara på denna potential, inte minst med tanke på att försörjningstryggheten i norra Sverige är undermålig. Vår landsända skulle troligtvis inte klara livsmedelsförsörjningen så bra vid en större kris.

Ett av de stora hindren för att kunna ta vara på potentialen i lantbruket i norra Sverige är just bristande kompetensförsörjning, något som diskuteras flitigt på alla slags branschmöten. Vittnesmålen om hur svårt det är att rekrytera är många och det gäller både anställda till lantbruksföretag och tjänstepersoner inom de gröna näringarna. Ett helt gäng intressanta tjänster har utannonserats under den senaste tiden, men med alldeles för få sökanden och i flera fall har man inte lyckats tillsätta tjänsterna. Svårigheten att få tag på arbetskraft är något vi måste lösa, det måste helt enkelt bli fler som ser norra Sveriges gröna näringar som en framtida arbetsplats. Det finns definitivt jobb här för ”såna som oss”.

De gröna näringarna i norra Sverige är en relativt liten näring, på gott och ont. Det gör att vår näring inte alltid syns bredvid de andra stora industrierna här i norr, något vi måste bli bättre på. Men rent jobbmässigt gör att det är en relativt liten näring att du snabbt hamnar på en strategisk plats i näringslivet och får möjlighet att jobba med att utveckla näringen på ett konkret sätt. Något som borde kunna attrahera arbetskraft både från andra delar av landet och världen. 

När jag flyttade till Norrbotten för fem år sen visste jag inte riktigt vad jag gav mig in på, varken jobbmässigt eller hur det skulle vara att leva här. Men jag har hittat både en del av lantbruksnäringen som är otroligt spännande att arbeta inom och en miljö som är fantastisk att leva i. Så jag avslutar med att smyga in ett litet tips – om du letar efter nya utmaningar eller en ny karriärväg inom de gröna näringarna – glöm inte att rikta blicken norrut!

Beatrice Ramnerö
Lantbruksföretagare och projektledare Gröna Näringar

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste