Stoppet av Ringhals 4 förlängs ytterligare

Återstarten av Ringhals 4 var planerad till 31 januari. Men i dag meddelade Vattenfall att starten kommer skjutas ytterligare tre veckor fram i tiden.

Nu skjuts återstarten av Ringhals 4 ytterligare tre veckor fram i tiden. Foto: Anna Örnborg/Ringhals

Ringhals 4 stängdes av i mitten av augusti för årligt underhåll och byte av bränsle. Men vid ett test inför att reaktorn skulle startas upp igen tryckskadades behållaren. Reparationen beräknades ta tre månader, och därefter skulle reaktorn startas upp. Men så blev inte fallet, då reparationen var mer komplicerad än man trott. Uppstarten sköts upp två månader, till 31 januari. En tidsplan som man i dag meddelat att man inte kommer kunna hålla, och nu beräknas återstart kunna ske den 23 februari.

– Reparationen går bra, orsaken till fördröjningen är att vissa moment i reparationerna av tryckhållaren tar längre tid än väntat. Vi har alla tillgängliga resurser som jobbar med detta och allt arbete görs med säkerheten i fokus, säger Anna Collin, presschef på Ringhals till SVT Nyheter Halland.

På frågan om vilka konsekvenser det kan få att elproduktionen på Ringhals 4 står still svarar Ringhals vd Björn Linde:

– Det är inte min sak att uttala mig om konsekvenserna, men det är inte positivt. Speciellt inte i februari månad när det normalt sett är kallt. Men jag har ingen exakt insyn i hur det blir i februari 2023. De får framtiden utvisa.

Björn Linde tillägger att man tror på den tidsplan man nu lagt fram.

­– Det är omöjligt att säga att det blir exakt så, men vi har en väl genomarbetad plan och den säger att den 23 februari kommer vi kunna producera.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 02 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste