Rekordstort intresse för biogas

Att bygga en egen biogas­anläggning är inget nytt. Men nu är förutsättningarna väldigt bra, och intresset är riktigt stort. Det menar biogasrådgivaren Stefan Halldorf. 

 

– Framöver kommer vi både att få se fler gårdsanläggningar i olika storlekar och större projekt där man alltså siktar mot flytande gas, säger biogasrådgivaren Stefan Halldorf. Foto: Carolina Wahlberg

I samband med Ekodagen i september deltog Stefan Halldorf på gårdsbesöket hos familjen Sundström på Öjeby gård som investerat i en biogasanläggning. Han är en av ett antal upphandlade rådgivare som kan hjälpa till med biogasrådgivning via Jordbruksverket. 

Stefan menar att förr var det en utmaning att få biogasprojekt att gå ihop sig. Men nu är det helt andra förutsättningar.

– Det har aldrig någonsin förut varit så intressant med biogas som det varit det här året kan man säga. Vid förra årsskiftet blev det en stor stor skillnad, i och med att en biogasanläggning som producerar el och värme också har kunnat söka Klimatklivet i år, säger Stefan och utvecklar: 

– Klimatklivet har till skillnad från Jordbruksverkets stöd generellt sett varit väldigt förmånligt. Man brukar få hälften av stödbeloppet utbetalt i förskott, när man väl har fått beslutet. Och det har som sagt varit ett oerhört intresse. Det har varit tre ansökningsomgångar i år och det har kommit in ungefär 160 ansökningar kring projekt med biogasanläggningar. Av dem är 144 gårdsanläggningar av den här typen eller mindre gårdar. Vi har i dag lite drygt 50 gårdsanläggningar i Sverige. Så ni förstår att det är en enorm ökning som är på gång, om alla de här blir beviljade och byggs, säger Stefan. 

Förutsättningarna för att investera i biogas är mycket bra just nu. Det har lett till att många vill bygga egna anläggningar. Foto: Carolina Wahlberg 

Långsiktiga spelregler

Gödselgasstödet och dagens höga elpriser är andra saker som enligt Stefan gör att kalkylen för biogas ser bra ut. 

– Budgeten för årets gödselgasstöd höjdes till 72,5 miljoner, så i år bör alla kunna få 40 öre/kWh. Vi vet dock fortfarande inte om den överkompensationsberäkning som Jordbruksverket måste göra riskerar att förhindra utbetalning till flera eller många producenter. För alla som planerar att bygga är det oerhört viktigt att den 10-åriga gödselgaspremie som föreslogs i biogasmarknadsutredningen kommer på plats. Långsiktiga spelregler måste finnas, säger Stefan.

Vid Ekodagen kom frågan om möjligheten att göra fordonsgas på gården upp. 

– Längre tillbaka sa man att man måste ha en anläggning som är minst 15 gwH i storlek för att göra fordonsgas. Men i dag finns det teknik för att uppgradera gas på anläggningar som på den här gården i storleken om cirka tre GWh. På Naturbrukskolan Sötåsen pågår ett projekt med askfilter för att uppgradera gas. Och den anläggningen som finns där är betydligt mindre än den här på gården, så det är möjligt att man även kan hitta andra koncept och uppgraderingar. 

Enligt Stefan finns det i dagsläget bara tre anläggningar i Sverige som gör flytande biogas, men att intresset för att bygga fler är jättestort. 

Gårdar går samman

Det finns också ett intresse för att bygga större biogasanläggningar där flera gårdar går ihop. 

– Jag är inblandad i ett projekt på Öland där 45 gårdar vill bygga en gemensam anläggning. Ett annat projekt finns i Västra Götaland där 100 gårdar vill bygga gemensamt. Båda de projekten är väldigt roliga. Sedan finns det ett antal stora gasbolag som antingen vill eller är på väg in i Sverige. Men jag tycker det är extra roligt när det är bönderna själva som driver projektet, säger Stefan. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 04 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste