Håll ut

Krönika: Hösten är här. Nordan biter i, och regnet kommer i omgångar och ofta horisontellt. För många är det en tid då livet lugnar ner sig en smula. Förhoppningsvis har man lyckats skörda tillräckliga volymer foder under den gångna sommaren så att man klarar vintern. Djuren är installade och även om dagarna är kortare så är det inte lika hektiskt som i vårbruk och under skördetid.

 

Det finns naturligtvis alltid att göra på en gård, djuren skall skötas, ved- eller flispannan matas och med höststormarna kommer vindfällen, man hittar granbarkborreträd som man missat under sommaren och man inser att den där ungskogsröjningen som man planerade att sätta igång med har vuxit både ifatt och ibland ifrån en.

För många är hösten och vintern en period där man också har tid att fundera över sina mål och strategier på gården. Behöver jag ändra något i min växtodlingsplan för nästa år? Har jag något bestånd jag ska passa på att gallra igenom nu när massa­vedspriserna äntligen börjar närma sig sitt rätta värde? Vilka investeringar måste jag göra det kommande året eller kan jag skjuta något på framtiden? Och så vidare. Men den här hösten och annalkande vintern kommer också bli en period som inte bara bokstavligt talat blir mörk. Omvärlden ser också mörkare ut jämfört med föregående års höst. Vi har ett pågående krig i Europa. Ett krig som inte bara har skördat tusentals liv och slagit oskyldiga människors liv i spillror. Kriget skapar också ringar på vattnet som sprider sig över hela världen, med svält, fördyrande levnadsomkostnader och för många av oss i jord- och skogsbranschen i Sverige en obehagskänsla av hur vi och vår plånbok kommer att påverkas.

Jag förstår mycket väl att man inte kan jämföra situationen i Sverige med den i Ukraina. Här har de flesta människor fortfarande ett jobb att gå till och kan köpa mat till sin familj. Basala saker som de drabbade i Ukraina säkert skulle ge allt för att få tillbaka. Vi kan inte heller jämföra oss med alla de människorna i Afrika och andra delar av världen som har och kommer att drabbas så otroligt mycket värre än oss här uppe i norr när det gäller tillgången på livsmedel. Men man måste, hur hårt det än låter, till syvende och sist försöka se nyktert på hur omvärldssituationen kommer att påverka just mig. Det är här jag kan påverka.

Jag läste någonstans att någon bankrepresentant var orolig för att den kommande vintern kommer att få många mindre jordbrukare att ge upp på grund av ökade energi-, gödnings-, drivmedels- och foderkostnader. Vi är på väg in i en recession och trots i många fall höjda virkes- eller avräkningspriser på det vi producerar och säljer kommer lönsamheten få sig en törn för de allra flesta i vår bransch. Hur gärna jag än vill att bankmannen i detta fall har fel, kommer han tyvärr sannolikt att få rätt.

Det är självklart att stora, lönsamma företag behövs i alla branscher och så även inom lantbruket. Företag som har skalfördelar i sina produktionssätt och förhoppningsvis har sparat i ladorna (för att använda ett slitet begrepp) och kan uthärda även tuffare tider. Men jag är också helt övertygad om att vi många småproducenter också behövs. Inte bara för att vi ur ett nationellt perspektiv slår ut risken för vår livsmedelsproduktion över ett flertal producenter, att vi ger bättre förutsättningar att värna den biologiska mångfalden på fler ställen i landet, utan för att vi också ger förutsättningar för folk att leva och bo på landsbygden.

Så, håll ut. De mörka molnen kanske tornar upp sig på horisonten just nu, men det kommer att vända. Ingen vet när, men det kommer att vända.

 

Christian Johnsson
Skogsingenjör

Artikeln publicerades tisdag den 06 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste