Del 4: Vinnarna i Farm Machine 2023

I de totalt 19 kategorierna fick olika pristagare ta emot sitt pris från Farm Machine 2023. Priserna delades alla ut under SIMA-mässan i Frankrike till bland annat traktorer, tröskor, jordbearbetningsredskap, såmaskiner, robotar och minilastare. Här tar vi en titt på de restrerande vinnarna.

Foto: Pöttinger

Pöttinger Mergento VT 9220

I klassen ”forage harvesting” var det Pöttinger som tog hem segern med sin pickupsträngläggare. Mergento VT 9220 har en arbetsbredd på 9,2 meter vid mittläggning av strängen respektive upp till 8,60 meter vid läggning av en sidosträng. Delar av motiveringen löd: ”Pöttinger har satsat på god markföljsamhet, vilket gör att smuts och stenar stannar på marken och inte följer med till strängen. Fodret hanteras skonsamt och utan vidare kontakt med marken.”

 

Foto: Kuhn

Kuhn VBP 7190

Nya kombinerade balpressen VBP 7190 från Kuhn tog hem segern i sin kategori (Baler). Bland annat tack vare sin mångsidighet, då den kan användas till allt från stora, täta halmbalar till mindre ensilagebalar med hög fukthalt. Balpressen är utrustad med det patenterade i-DENSE systemet, vilket ger högsta densitet i halm. Man har även lagt fokus på kapacitet och hållbarhet, och såväl balkammare som rullar och drivkomponenter är kraftigt byggda. Kuhn VBT 7190 pressar balar med en diameter från 80 till 185 centimeter.

 

Foto: France Pulvé 

Spectre

France Pulvé avtäckte sin Spectre S52 som vann pris i kategorin Växtskyddsspruta. Spectre är en självgående växtskyddsspruta med en frontmonterad eller bakmonterad bom. Maskinen kommer med moderna system som GPS, sektionsavstängning, snabb fyllning av tanken på 5 200 liter. Den drivs av en 245 hästkrafter stark Deutz motor och har en höj- och sänkbar hytt.

 

Foto: Valdemar Jensen

Weidemann 1190e

Den helt eldrivna minilastaren från Weidemann tog hem priset i ”Handling” för sin eldrift och smidighet. Minilastaren passar in bra som en inomgårdsmaskin för mindre arbeten. Med sin eldrift blir den både energieffektiv, tyst och släpper inte ut några avgaser, vilket kan uppskattas i trängre utrymmen. Den finns med tre olika batteripack, helt underhållsfria litumjon batterier med antingen 14,1 kWh, 18,7 kWh eller 23,4 kWh.

 

Foto: Amazone

Amazone GPS Scenario Control

Amazones nya GPS system tog hem priset i kategorin elektronik för sitt smidiga sätt att registrera varje applikation som gjorts under fältets första överfart. Denna information blir värdefull vid kommande överfarter. GPS Scenario Control gör det enkelt för föraren att utföra följande applikationer ”rätt” tack vare automatiseringen som utför varje steg. Detta ska enligt Amazone minimera risk för fel och säkerställa miljö och utrustning.

 

Foto: Lemken/Krone

Lemken/Krone Combined Powers

De två familjeföretagen Lemken och Krone som främst specialiserat sig inom redskapsbranschen presenterade för en tid sen sina självgående dragrobotar. Nu har de vunnit pris i kategorin robot. Combined Powers har utvecklats för att möta bristen på erfaren arbetskraft i lantbruket. Lantbrukaren kan göra annat samtidigt som den 230 hästkrafter starka roboten slår gräs, stränglägger eller kultiverar och under tiden ha koll på roboten i sin mobila enhet.

 

Foto: Lemken

Steketee SprayHub IC-Weeder

Lemkens radhack Steketee IC-Weeder med HubSpray systemet tog hem priset i kategorin radhack. Att kombinera mekanisk ogräsbekämpning med mycket precis punktbesprutning ger ogräset mycket dåliga förutsättningar. Radhacken punktbesprutar mellan plantorna och radhackar mellan raderna därför lämnas inget utrymme för ogräs.

 

Foto: Valtra

Juryns pris: Valtra Q-serien

De europeiska jordbrukstekniska journalisterna, däribland Jordbruksaktuellt som utgör juryn i Farm Machine 2023 röstade fram Valtras nya Q-serie till vinnare av juryns pris. Valtra har haft ett effektgap mellan sin T- och S-serie som nu fyllts upp med Q-serien. Valtra Q-serien sträcker sig från 230–305 hästkrafter.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste