HKScan säljer sin verksamhet i Baltikum

HKScan säljer sina aktier i de baltiska dotterbolagen AS HKScan Estonia, AS HKScan Latvia och UAB HKScan Lietuva, som tillsammans utgör affärsenheten Baltikum. Köpare är estniska AS Maag Grupp.

HKScans baltiska produktionsenheter finns i Rakvere, Tabasalu och Viiratsi i Estland och Jelgava i Lettland. Nu säljer HKscan dotterbolagen till estniska AS Maag Group. Foto: Mostphotos

– Försäljningen av den baltiska verksamheten kommer att förbättra HKScans lönsamhet och stärka dess balansräkning. Dessutom kommer avyttringen att öka vår förmåga att förbättra vår operativa effektivitet och att genomföra vår långsiktiga strategi att växa till ett mångsidigt livsmedelsföretag, säger HKScans tillförordnade vd Juha Ruohola, i ett pressmeddelande.

Köpeskillingen är 90 miljoner euro, varav 20 miljoner euro är villkorad. Av den fasta köpeskillingen på 70 miljoner euro kommer 55 miljoner euro att betalas vid transaktionens slutförande och resten under de kommande tre åren.

Det estniska livsmedelsföretaget AS Maag grupp har funnits i över 25 år, och är verksamt inom kött- och mejeribranschen. Företagets omsättning 2021 uppgick till 233 miljoner euro och man har cirka 1 000 anställda i Estland, Polen och Finland.

– Förvärvet av HKScans baltiska verksamhet kommer att hjälpa Maag att stärka sin position och uppnå fulla synergier på den baltiska marknaden. Detta kommer också att ge oss bättre livsmedelssäkerhet i turbulenta tider, säger Roland Lepp, styrelseordförande för AS Maag Grupp.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera