Inget besked om elstöden till företag

Under torsdagen meddelade regeringen att de inte kan ge något besked om när ett elstöd kan betalas ut till företagare. Orsaken är att det föreslagna elstödet bryter mot EU:s statsstödsregler, och nu behöver göras om.

– Det ansvar som regeringen tar nu det är att försöka ordna upp den här situationen så snabbt som möjligt, säger energi- och näringsminister Ebba Busch till Sveriges Radio. Foto: Madeleine Rapp

– Det här är ett otroligt tufft och svårt läge och regeringen tar mycket allvarligt på den pressade situationen för landets företagare, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), vid en presskonferens.

Förslaget måste nu göras om och regeringen har gett Svenska Kraftnät i uppdrag att på nytt ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att få betala ut ett generellt stöd till företagare. Detta ska ske senast 4 januari 2023. Hur lång tid det kan ta innan regeringen därefter kan få ett godkännande och fatta ett beslut om stöd är oklart.

Regeringen arbetar också med ett riktat stöd till mer elintensiva företag, och har nu skickat in en anmälan till EU-kommissionen för att få ett statsstödsgodkännande för detta stöd. Detta stöd uppgår till totalt 2,4 miljarder kronor enligt SVT.

– Så snart EU-kommissionen lämnat ett slutgiltigt godkännande av stödet kommer regeringen fatta beslut om det, säger Ebba Busch.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera