Lyckegård lanserar ny Cameleon radhacka

Under jordbruksmässan Agromek i Danmark lanserade Lyckegård den nyutvecklade Cameleon IRC radhackan. Radhackan har en arbetsbredd på tolv meter men kräver enbart 120 hästkrafter för att dras.

Radhackan styrs antigen med kamera eller traktorns GPS för exakt radföljning. Foto: Lyckegård

Cameleons såmaskiner används också som radhacka, men nya Cameleon IRC blir en helt fristående radhacka utan sålåda på. Tanken är att kunna erbjuda kunder som redan har en såmaskin av annat maärke att köpa en bred radhacka.

Tidigare har Cameleon erbjudit radhackor med arbetsbredd på upp till nio meter men eftersom tolv meter varit efterfrågat under en längre tid presenterar de nu sin tolv meters IRC.

Redskapet lanserades under jordbruksmässan Agromek i Danmark. Foto: Lyckegård

Den tolv meter breda radhackan ökar enligt Lyckegård maskinens kapacitet att utföra noggrann och precis radhackning. Radhackan är byggd på samma system som Cameleons såmaskin och styrs med antigen kamera eller traktorns GPS för exakt radföljning.

Trots den nya radhackans stora arbetsbredd är dragkraftsbehovet relativt lågt. En traktor med 120 hästkrafter ska räcka för att dra den tolv meter breda radhackan. Lyckegård menar att radhackans uppbyggnad garanterar ett mycket sidstabilt redskap. Tack vare styrningen på radhackans hjul så följer maskinen traktorn mycket precist och effektivt utan att skada grödan.

Något annat som utmärker sig lite extra på maskinen är de ställ som håller i varje skär. Varje ställ är uppbyggt som ett parallellogram vilket gör att varje skär håller en konstant rät vinkel mot marken oavsett hur höga grödor man kör i eller om man kör i en sten så håller skäret alltid en rät vinkel. Varje skär har ett konstant marktryck på 80 kilo för att hålla rätt arbetsdjup.

Paralellogramet hjälper varje skär att alltid hålla en rät vinkel mot marken. Illustration: Lyckegård

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera