EU ger nytt bistånd till Ukrainas jordbrukssektor

EU tillsammans med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har under förra veckan tillkännagivit ett initiativ på 163.3 miljoner svenska kronor i bistånd till Ukrainas jordbrukssektor. Det omedelbara stödet ges till landets bönder och småbrukare för att hjälpa dem att undvika en livsmedelskris i landet.  

Det EU-finansierade projektet gav redan mellan mars och maj förra året akut jordbruksstöd till mer än 6 000 jordbrukare och hushåll. Från och med mars i år kommer bidrag på mellan 10 500–261 000 svenska kronor att vara tillgängliga för att stödja produktion i flera av Ukrainas krigsdrabbade regioner. Foto: Mostphotos

Omkring 13 miljoner människor på Ukrainas landsbygd är beroende av jordbrukssektorn enligt FAO. Efter Rysslands fullskaliga invasion i februari förra året tvingades många producenter på landsbygden att minska eller överge sin verksamhet.  Genom finansiering från EU kommer biståndet att hjälpa till att upprätthålla jordbruksproduktionen i Ukraina, rapporterar UN News.  

– Vittnesmålen från de individer och familjer som jag träffade under mina besök i de nyligen tillgängliga områdena bekräftar det akuta behovet av omedelbart stöd för att återställa deras hushållskapacitet och för att minska beroendet av humanitär hjälp, berättade Pierre Vauthier, chef för FAO:s landskontor i Ukraina. 

Effekter av kriget

FN-organet noterade i en nyligen genomförd rikstäckande undersökning av krigets effekter, att var fjärde av de 5 200 svarande antingen minskade eller helt stoppade jordbruksproduktionen som ett direkt resultat av de obevekliga striderna. Allt eftersom konflikten fortsätter har ett stort antal hushåll, familjegårdar, enskilda producenter och andra haft allt svårare att fortsätta sin verksamhet.  

Under de närmaste månaderna förväntas stora utmaningar inom växtodling och boskapsuppfödning, vilka inkluderar låga försäljningspriser på marknaden, brist på gödningsmedel och bekämpningsmedel och brist på drivmedel samt elektricitet för att driva jordbruksutrustning. 

Stöd i rätt tid

Från och med mars 2023 kommer bidrag på mellan 10 500–261 000 svenska kronor att vara tillgängliga för att stödja produktion i regionerna Lviv, Zakarpatska, Ivano-Frankivska och delar av Chernivetska. 

– Projektet syftar till att i rätt tid ge stöd till jordbruksproducenter och småskaliga jordbruksföretag med akut tillgång till finansiering, teknisk och affärsutvecklingsrådgivning och marknadsinformation, säger Hanna Antonyuk, projektledare vid FAO Ukraina. 

Det EU-finansierade projektet gav redan mellan mars och maj förra året akut jordbruksstöd till mer än 6 000 jordbrukare och hushåll. Ett av projektets mål är att också hjälpa bevarandet av en unik nationell samling av växtgenetiska resurser, som FAO beskriver som globalt betydelsefull när det gäller dess volym och mångfald av genetiskt material. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste