Inflationen steg till över 10 procent

Enligt SCB steg inflationen från 9,5 procent i november till 10,2 procent i december. En anledning var stigande elpriser.

Under förra årets sista månad steg inflationstakten till 10,2 procent. Foto: Mostphotos

Det är inflationstakten enligt KPIF, vilket står för konsumentprisindex med fast ränta, som steg till 10,2 procent under sista månaden 2022. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Enligt SCB har månadsförändringen främst påverkats av ökade elpriser, som gått upp med nästan 29 procent i december. Man såg även ökade priser på livsmedel och kläder, samt inom rekreation och kultur samt inventarier och hushållsutrustning. Prisuppgångarna motverkades främst av sänkta drivmedelspriser.

Tittar man på inflationstakten enligt KPIF exklusive energikostnader, så steg den från 8,0 procent i november till 8,4 i december.

Enligt SVT gör den höga inflationstakten att högre ränta förväntas framöver.

– Räkna med en räntehöjning på 0,5 procentenheter i februari, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén, i ett uttalande.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera