Agtiras innovativa växthus i Östersund invigt
Foodtech-företaget Agtira invigde under torsdagen ett växthus strax intill Ica Maxi i Östersund. I växthuset kommer det odlas gurka, tomater och färska kryddor. Senare i år kommer även lax att odlas i samma anläggning.
Foodtech-företaget Agtira invigde under torsdagen ett växthus strax intill Ica Maxi i Östersund. I växthuset kommer det odlas gurka, tomater och färska kryddor. Senare i år kommer även lax att odlas i samma anläggning.
Växthuset ska göra butiken helt självförsörjande på gurka, täcka 25 procent av tomtförsäljningen och cirka 80 procent av butikens behov av färska kryddor. I ett och samma system planeras det även för odling av lax vilket ska täcka omkring 20 procent av butikens behov av färsk lax. Laxodlingen startar andra halvåret av 2023.
För att optimera skörden och styra anläggningen in minsta detalj använder sig Agtira av den senaste tekniken och av AI. Agtira framför att det är fördelaktigt att odla grönsaker i nära anslutning till butiken är det inte krävs några transporter. Eftersom grönsakerna är helt nyskördade när de läggs ut i grönsaksdisken går det också att minimera svinn.
Ica Maxi Östersunds satsning på bygget är världsunikt då det inte funnits en referensanläggning att utgå ifrån.
– Det här är framtiden! Jag är så glad och stolt över att vi kan ta det här steget mot ett mer hållbart samhälle! Ett stort tack till Agtira som hjälper oss att bli ett mer hållbart företag, sa Jerker Hansson, marknadschef på Ica Maxi Östersund under invigningen.