Bensinbolag i norra Sverige börjar sälja ”blankdiesel”

I norra Sverige ökar efterfrågan på blankdiesel. Anledningen är att inblandningen av fossilfria drivmedel, som exempelvis raps, gör att traktorer och skogsmaskiner kan få problem att köra under vintern.

Flera bensinbolag i norra Sverige väljer att sälja blankdiesel under vintern. Foto: Mostphotos

– När det blir 30 grader minus är det stopp i maskinerna, säger lantbrukaren Jonas Viklund från Yttervik i Skellefteå kommun, till SVT Västerbotten.

Måste möta behoven

Från början var det bara bensinbolaget Skelleftebränsle som erbjöd blankdiesel till sina kunder, alltså diesel utan inblandning av biodrivmedel, i de norra länen i framför allt Norrbotten och Västerbotten.  Men nu väljer även Circle K och OKQ8 att göra detsamma under tre vintermånader.

– Kunderna kräver det och vi måste möta behoven för att kunna konkurrera på lika villkor, säger Mikael Hansson som är ekonomichef för OK Västerbotten, men han hade hellre sett ett annat alternativ:

– Jag hade önskat att kunderna skulle köra på för hundra procent förnybart. Det är en produkt som fungerar alldeles utmärkt, säger han.

Betalar miljöpremie

Enligt reduktionsplikten ska bensinmackar blanda i biodrivmedel i fossila bränslen för att minska utsläppen mer och mer för varje år. Från 2022 krävs en inblandning på 30 procent av förnybara/fossilfria drivmedel.

– I stället betalar vi en högre miljöpremie för att uppfylla reduktionsplikten, säger Per-Erik Jakobsson, som är vd för Skelleftebränsle. 

Enligt SVT är Naturvårdsverket kritiska och menar att det blir ett problem om många betalar sig ur reduktionsplikten eftersom det leder till ökade utsläpp.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 16 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera