Handbok för kris-och krigssituationer publicerat
Livsmedelsverket tagit fram en handbok som ska hjälpa Sveriges kontrollmyndigheter att förbereda sig för kris- och krigssituationer.
Projektet leds av Livsmedelsverket och finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I projektgruppen ingår även representanter från flera kommuner och länsstyrelser.
Handboken ”Livsmedelskontroll vid kris och höjd beredskap” som publicerades 11 januari vänder sig främst till chefer och övrig kontrollpersonal vid myndigheter som kontrollerar att livsmedelsproducenter, butiker och restauranger producerar, tillagar och säljer livsmedel på ett säkert sätt.
- Att vi alla får äta säkra livsmedel och att ingen tillverkare fuskar med maten är avgörande även i en krissituation. Därför hjälper vi nu kontrollmyndigheterna att organisera sig så att även kontrollen kan fungera under ansträngda förhållanden, sa Alexander Sobestiansky, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Handboken ger även en översikt över Sveriges beredskapssystem och syftar till att vägleda personer som arbetar med livmedelkontroll.
Läs publikationen här