Pepp på -23

Årets första ordinarie arbetsdag. Riktigt grått disväder utanför fönstret. Snön har regnat bort. Vardagen är här igen. ”Allt” är dyrare än ifjol. Men, jag kan inte låta bli att känna lite optimism för de gröna näringarna 2023.

 

Mycket var tungt 2022. Vi fick världens dyraste drivmedel, svindyr el, mer än dubblerade räntor, växtnäringen var rekorddyr et cetera, et cetera. Vi må inte vara igenom kostnadskrisen, men det blir inte mycket värre. Intäktssidan utvecklades dock väl för de flesta 2022.

Det har blivit tydligare hur lönsamheten kan ökas och risknivån i företagandet minskas. De gamla värdena god soliditet och integrerad produktion, får en renässans när riskerna med maximal belåning och maximalt nischat företagande blir tydliga.

Myndighetsvärldens seghet är så pålitlig att Jordbruksverket annonserar ännu långsammare utbetalningar av EU-ersättningar för 2023. Givetvis är det IT-frågan som spökar på verket:

– Same procedure as last year, Miss Sophie?

– Same procedure as every year, James.

Fakturorna för energin i lantbruket består nu till största delen av skatter, även om momsen inte är en kostnad i företaget. Svenskarna är ett väldigt tålmodigt folk som för elen, utan tydlig protest pungslås likt livegna bönder av vasallerna i forna tiders feodalsamhälle.

Den nya regeringen är mer företagarvänlig. Men precis som föregående två mandatperioder så är regeringen svag. Det har redan visat sig i svajiga uttalanden både om skogen och vargen. Kommer regeringen att lyckas förtydliga sin plan för livsmedels- och energiförsörjningen samt skogsbruket och omsätta den i handling?

Vi kan tacka politiken och myndighetssverige för de tydliga signalerna att vi bör investera oss mindre beroende av politik och skatteåterbäringar. Det är inte rimligt att driva företag med kalkyler där allt större del av kostnadsmassan ska täckas av ersättningar som kanske kommer om något år. Hur mycket lägre priser kan man sätta för att man kanske får tillbaka del av elkostnaden någon gång? Hur mycket stimuleras egentligen investeringsviljan av investeringsstöd som kanske beviljas efter konsult-stödd ansökningsrunda nummer 3, år 3 och där investering inte får påbörjas förrän beslut tagits?

För 2023 finns massor av fina affärsmöjligheter. Med fortsatt goda priser på många av jordbrukets produkter och fallande kostnad för bland annat handelsgödsel, finns det anledning att vara positiv. Det blir ett spännande år.

Väl mött i Jordbruksaktuellt och i fält 2023!

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 17 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste