Hundar kan stoppa Inflödet av fruktträdskräfta

Fruktträdskräfta är svenska äppelodlares största bekymmer. Nu ska forskare, äppelodlare och åtta hundekipage samarbeta i ett projekt under två års tid för att försöka bekämpa problemet. 

Fruktträdskräfta är det absolut största problemet i svensk äppelodling. Det är en svampsjukdom som ofta finns i träd redan från början, men som syns först efter att smittan har börjat ge symtom. Sökhundar kan vara lösningen på problemet. Foto. Thinkstock
 

Kiviks musteri gör årligen en enkät bland äppelodlare om vilka problem de har. Och varje år ligger fruktträdskräfta på första plats.  

– I andra delar av världen besprutas träden för att undgå smitta på träden, men detta är inte tillåtet i Sverige. Därför vore det av stor betydelse om det gick att finna en annan lösning och förhoppningen är att projektet med specialsökhundar ska vara en sådan, säger Jan Flemming Jensen, Odlingschef på Kiviks Musteri, i ett pressmeddelande.  

Frukträdskräfta sprids via en svamp och orsakar stora skador på träden. Någon som forskat om fruktstädskräfta är Larisa Gustavsson som vittnar om hur problemet ökat för varje år. Sjukdomen ligger latent i plantorna när de importeras från länder som Nederländerna och Belgien och kan efter ett par år blomma ut och förstöra stora delar av odlingarna, det rapporterar SVT Nyheter.   

– Vi har hundar som stoppar inflödet av narkotika i landet. Vi vill att våra hundar också ska stoppa inflödet av fruktträdskräfta, säger Larisa Gustavsson, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet.  

Hundarna ska inte bara jobba med frukträdskräftan utan också tränas på att söka upp sorkar som orsakar skador på äppelodlingar. Arbetet med att utbilda åtta hundekipage i att nosa upp svampen som sprider sjukdomen ska ledas av hundinstruktören Marie Koenen. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste